HIRDETÉS

Kaliòák: nem a székem, a gyilkosság felderítése a legfontosabb

hirek.sk 2018. március 04., 15:51
POZSONY. Jelen pillanatban egyetlen fontos kérdés van napirenden, bíróság elé állítani a gyilkosokat, illetőleg azokat, akik megrendelték Ján Kuciak és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolását – vélekedett Kaliòák. „Ez a legfontosabb, nem pedig az én székem”- jelentette ki a belügyminiszter a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában.


Mint mondta, a tisztségét érintő felhívásokra  meg fogják kapni a választ. A Most-Híd egyértelmű felszólítására az Irány – Szociáldemokrácia (Smer – SD) a párt országos tanácsának üléséig ( március 12-ig) megadja az egyértelmű választ. „Most viszont a legfontosabb megtalálni a két fiatal gyilkosát, ez az én felelősségem” – hangsúlyozta.

Beszélgaetőtársa, Lucia Ïuriš Nicholsonová, a parlament alelnöke ellenkező véleményen van, szerinte az eset következetes és független kivizsgálásának éppen Kaliòák az akadálya, csakúgy mint Tibor Gašpar országos rendőrfőparancsnok. Ïuriš Nicholsonová szerint Gašparnak meg kellett volna akadályoznia, hogy a bűncselekmény helyszínéről információk kerüljenek nyilvánosságra.

Kaliòák határozottan tagadta a vádakat, csakúgy mint Ïuriš Nicholsonová Róbert Krajmert, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége vezetőjét érintő gyanúsítgatásait. A parlamenti alelnök szerint nem volt mit keresnie a helyszínen, ugyanis nem tartozik a hatáskörébe. „Csak nem a nyomokat ment eltüntetni?” – tette fel a kérdést a miniszternek. Kaliòák a feltételezést abszurdnak nevezte. „Azokat az embereket sértegeti, akik öntől eltérően valamit már tettek ezért az országért” – válaszolt a miniszter és rámutatott, hogy éppen Krajmer volt az, aki a keleten vállalkozó olaszok csalásaival foglalkozott és indítványozta vád alá helyezésüket.

Ïuriš Nicholsonová szavai és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) viselkedése mögött nem az rejtőzik-e, hogy igyekeznek a Kelet-Szlovákiában vállalkozó olasz vállalkozóknak nyújtott segítség gyanújától megszabadulni, célozgatott Kaliòák. A belügyminiszter szerint abban az időben, mikor a SaS kormányon volt, nagyjából tíz millió euró összegű hozzáadott értékadót (DPH) térítettek vissza Vadaláéknak. „Nem önök akarják eltüntetni a nyomokat és elterelni a figyelmet saját hibáikról?”- tette fel a kérdést Kaliòák.

Ïuriš Nicholsonová az elhangzottakat a jelenlegi állapotért felelős személy tipikus hazugságainak nevezte. „Maguk engedték, hogy a helyzet az újságíró meggyilkolásáig fajuljon, s hogy a maffia az ország miniszterelnökének közvetlen közelébe férkőzzön” – hangsúlyozta. Azt viszont a belügyminiszter is elismerte, hogy a meggyilkolt újságíró cikkében megjelent minden olyan információt meg kell vizsgálni, ami a Smeru-SD tagjai és a feltehetően az olasz maffiával összefüggésbe hozott vállalkozókkal való kapcsolatot illeti.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS