HIRDETÉS

Kaliòák marad a belügyminiszter - az ellenzéknek nem sikerült leváltania

hirek.sk 2017. december 06., 08:08
POZSONY. Kezdetét vette kedden délután a parlament rendkívüli ülése, amelyet Robert Kaliòák belügyminiszter menesztése céljából kezdeményezett az ellenzék. A vita 13 órán át tartott. Az ellenzéki indítványról éjjel kettő óra után szavazott a parlament, a 128 jelen lévő képviselőből azonban mindössze 53-an szavaztak a belügyminiszter leváltására, vagyis a kormánykoalció ismét megtartotta Robert Kaliòákot.

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO), valamint a Család vagyunk (Sme rodina) mozgalom 37 képviselője által kezdeményezett ülést Bugár Béla házelnök-helyettes, a Most-Híd elnöke nyitotta meg.

A benyújtott indítvány a bizalmatlansági szavazás okaként Robert Kaliòák belügyminiszter számos botrányát nevezi meg, kezdve a Bašternák-ügytől a legújabb, az uniós források merítésével kapcsolatos ügyig.

A kormány szerint csak politikai játszmáról van szó

Az ellenzéki képviselők Robert Kaliòák belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes menesztésére tett javaslata csak azt a célt szolgálja, hogy politikai tőkét kovácsoljanak mindebből – állapították meg keddi ülésükön a kormány tagjai, akik nem értettek egyet az indítvánnyal.

A kabinet szerint a belügyminiszter leváltása mellett nincsenek releváns érvek. Mint rámutattak, a Bašternák-ügy kapcsán Kaliòák már mindent tisztázott, s a kormány elutasítja, hogy felelős lenne a közbeszerzésekkel kapcsolatos állítólagos hibákért.

„Nyilvánvaló, hogy a javaslatot benyújtó képviselők nincsenek tisztában az operációs programok korrekcióinak működésével. Eközben azokat a tárca olyan közbeszerzésekért is kapta, amelyek akkor valósultak meg, amikor a jelenlegi ellenzék vezette a minisztériumot” – fogalmazott állásfoglalásában a kormány.

Rajtár: ez a szavazás Szlovákia irányválasztásáról is szól

A Robert Kaliòák belügyminiszter menesztéséről szóló szavazás egyúttal Szlovákia irányválasztásáról is szól – jelentette ki Jozef Rajtár, a Szabadság és Szolidaritás képviselője a keddi rendkívüli parlamenti ülésen.

„A Robert Kaliòák melletti szavazással az állam maffiamódszerekkel való irányítása mellett foglalnak állást. Az ellene való voksolással egy működő, virágzó és fejlett államnak adnak esélyt” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

„Csalódást okozott belügyminiszterként, politikusként, köztisztviselőként. Nincs kétségem afelől, hogy a koalíciós képviselők egy részének is csalódást okozott. Robert Kaliòák leváltása kis lépés lesz a parlament számára, de nagy lépés Szlovákia és az ország jövője szempontjából” – mondta Rajtár, majd felsorolta a tárcavezető nevével összekapcsolt ügyeket, felszólalása nagy részében a Bašternák-ügyről beszélt. Rámutatott az emberek a rendőrség iránti alacsony bizalmára is, amiért szerinte szintén Kaliòák okolható. Végezetül hangsúlyozta, a belügyminiszter minden olyan kritériumot teljesít, amelyeket Robert Fico miniszterelnök sorolt fel a nyáron, amikor Peter Plavèan oktatási miniszter leváltása kapcsán megnevezte egy kormánytag lehetséges leváltásának okait.

Fico: Kaliòák a legrátermettebb miniszter

Robert Kaliòák a legrátermettebb tárcavezetők közé tartozik, akivel Robert Fico miniszterelnök politikai pályafutása alatt találkozott. A kormányfő ezt az ellenzék által kezdeményezett, Kaliòák menesztését célzó rendkívüli ülésen jelentette ki. Hozzátette, ha meg lenne győződve arról, hogy Kaliòák csődöt mondott, akkor már nem lenne miniszter.

Mint mondta, nem érti „az ellenzék, a kormányellenes sajtó és a köztársasági elnök” részéről a belügyminisztert ért támadásokat. Fico ellentámadásba lendült, kijelentette, az ellenzéknek nincs morális joga kritizálni Kaliòákot és a kormányát. Jozef Rajtárra és ¼ubomír Galkora mutatva azt mondta, „előbb otthon tegyenek rendet, s csak azután szólaljanak fel és értékeljenek itt”. A kormányfő emlékeztetett, hogy Rajtár asszisztense, Filip Rybaniè banktitkot sértett, mikor belenézett Kaliòák bankszámlakivonatába, Galko pedig védelmi miniszterként újságírókat és a titkárnőit hallgattatta le. Boris Kollárnak azt üzente, csodálkozik, hogy „egy ilyen múltú személy bizottsági elnök lehet”, hisz – mint mondta – bebizonyították, hogy kábítószerrel üzletelt és maffiózókkal ápolt kapcsolatot.  A kormányfő Andrej Kiska köztársasági elnököt is támadta, s elmondta, kedden levelet küldött az államfőnek, hogy térítse meg a kormánygéppel tett poprádi repülőutak árát, vagyis 990 000 eurót.

Robert Fico felszólalásában kiemelte Kaliòák érdemeit, amelyek között említette egyebek mellett Szlovákia Schengeni egyezménybe való belépésének előkészítését, az elektronikus piactér bevezetését, az ESO államigazgatási reformot vagy a választási kódexek elfogadását, a tűzoltók felszerelésének modernizálását, a fegyveramnesztiát, a légiflotta modernizálását, valamint a pozsonyi Szent Mihály kórház, a „legmodernebb egészségügyi létesítmény” felépítését.

Kaliòák szerint hazugságokkal vádolják

A belügyminiszter elleni bizalmatlansági szavazásra tett ellenzéki indítvány gyenge, légből kapott és 20 bizonyítható hazugságot, demagóg állítást tartalmaz – jelentette ki Robert Kaliòák a menesztését célzó rendkívüli parlamenti ülésen.

A belügyi tárca vezetője több mint egy órán keresztül szónokolt. „Olyan emberek ülnek itt, akik a hazugságot, illetve a tudatlanságot vagy a műveletlenséget használják munkamódszerként” – jelentette ki Kaliòák főként a bizalmatlansági indítványt beterjesztő Jozef Rajtárhoz intézve szavait. Az SaS képviselőjét hazugnak, gyávának és csalónak nevezte. Leszögezte, továbbra is három lakást birtokol, s ezt Rajtár is tudhatná, ha megnézte volna a tényleges vagyonnyilatkozatát, nem pedig annak internetes változatából tájékozódik, ami nem biztos, hogy fedi a valóságot.

Kaliòák azt állította, bár Rajtár azt hangoztatja, főiskolai végzettséggel rendelkezik, de ez nem igaz. „Egy hathónapos képzést végzett el egy cégnél, amely internetes képzésre specializálódik. Azt írják, a programba való belépéshez nem kell semmilyen előzetes végzettség, csak személyi számítógépre, internetkapcsolatra és fegyelemre van szükség. A törvényeink szerint ez nem minősül másodfokú főiskolai képzettségnek” – mondta.

A miniszter elismerte, hogy az előző, ellene kezdeményezett két leváltási kísérlet során elhanyagolta a kommunikációt. „Néha a feladatai megakadályozzák az embert abban, hogy értelmetlen dolgok magyarázásával töltse az idejét. Akkor volt a szlovák uniós elnökség, s minden nap azzal foglalkozunk, hogy Szlovákiának ne kelljen menekülteket befogadnia. Akkor nem volt idő ilyesmire, ma úgy látom, van” – jegyezte meg.

A Bašternák-ügy kapcsán kijelentette, a vállalkozótól sem közvetlenül, sem közvetve soha nem fogadott el pénzt. Megismételte, hogy a B.A. Haus társaság egy részének, amelyet Bašternáktól megvásárolt, értéke valójában 8 000 euró volt, a fennmaradó 422 ezer eurót pedig úgy fizette ki, hogy megvásárolta azt a hitelt, amivel a saját cégével szemben rendelkezett.

Kaliòáknak meggyőződése, hogy az ellenzék valójában azt rója fel neki, hogy ismer egy adócsalással gyanúsított vállalkozót. Hozzátette, tulajdonképp kettőt ismer, akik az irodájában is jártak. Az egyik Andrej Kiska köztársasági elnök, a másik pedig Igor Matoviè, az O¼aNO vezetője – fogalmazott a belügyminiszter.

Rajtár a tárcavezető kijelentéseire reagálva leszögezte, életrajzában csak olyan titulust tüntet fel, ami megilleti őt, ez pedig a Dip Mgmt. „Úgy tüntetem fel minden iskolámat, diplomámat és tanúsítványomat, ahogy megkaptam azokat, sehogy máshogy. Kaliòák miniszter mindezt csak azért csinálja és mondta, hogy elterelje magáról a figyelmet” – mondta.

Meghackelték az ülést?

Már több mint hat órája zajlik a Robert Kaliòák belügyminiszter menesztését célzó rendkívüli parlamenti ülés, de még egyik, a vitába bejelentkezett képviselő sem tudott felszólalni. A szót többnyire a belügyi tárca vezetője vagy Robert Fico kormányfő ragadja magához.

A „smeresek meghackelték az ülést” – fogalmazott Lucia Ïuriš Nicholsonová házelnök-helyettes, az SaS képviselője.

Fico több alkalommal is felszólalt, védelmébe véve a belügyminisztert. Kaliòákkal együtt aktívan bekapcsolódott a vitába, az ellenzéki képviselők pedig reagálnak kijelentéseikre. A kormány tagjai hasonló szellemben szólalnak fel, az ellenzéket antidemokratikus praktikákkal vádolják, azt magyarázzák, az SaS, az O¼aNO vagy a Család vagyunk miért nem demokratikus pártok, illetve miért nem jelentenek alternatívát a jelenlegi kormánnyal szemben. A kétperces tárgyi hozzászólások során a Smer-SD képviselői aktívan támogatják őket.

„A belügyminiszter nem lesz leváltva” – jelentette ki Dušan Jarjabek, a Smer-SD képviselője. Kollégájával, ¼uboš Blahával megjegyezte, bár felesleges ülésről van szó, azért van némi haszna. „Közelebb hoz minket egymáshoz” – fűzték hozzá.

Az ellenzék egyelőre csak az ilyen hozzászólások alkalmával jutott szóhoz. Egyedüli ellenzékiként csak az indítvány beterjesztője, Jozef Rajtár szólalhatott fel. Mivel a kormány tagjai jelentkeznek szólásra, és – a parlament vezetőihez és az indítvány beterjesztőjéhez hasonlóan – előnyt élveznek, a további felszólalóknak várniuk kell. Amikor szót kérnek, megkapják, majd korlátlan idő áll rendelkezésükre véleményük kifejtéséhez. A többieknek erre meghatározott időkeret áll rendelkezésükre. Nyolc, a felszólalási szándékát írásban jeltő képviselő vár arra, hogy szót kapjon, s utánuk még azok is felszólalhatnak, akik ezt szóban kérik.

A törvényhozás úgy döntött, hogy 19 óra után is folytatja a vitát. Az ülés várhatóan még több órán át tart majd.

Kaliòák marad a belügyminiszter - az ellenzéknek nem sikerült leváltania

A vita 13 órán át tartott. Az ellenzéki indítványról éjjel kettő óra után szavazott a parlament, a 128 jelen lévő képviselőből azonban mindössze 53-an szavaztak a belügyminiszter leváltására, vagyis a kormánykoalció ismét megtartotta Robert Kaliòákot.

A várakozásoknak megfelelően a belügyminisztert támogatta szavazatával a Smer-SD frakció, csakúgy mint koalíciós partnereik is, az SNS és a Most-Híd. A végső szavazásnál mindössze Martin Fedor (Most-Híd) tartózkodott. A bizalmatlansági intdítvány mellett szavazott az SaS, az O¼aNO, a Sme rodina és Kotleba pártja, az ¼SNS is. Kaliòák ellen ez volt a harmadik bizalmatlansági indítvány.

Forrás: TASR, sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS