HIRDETÉS

Kaliòák: elfogadhatatlan Matoviè támadása a rendőrség ellen

hirek.sk 2017. november 10., 09:37
POZSONY. Igor Matoviè rendőrség elleni támadása méltatlan és elfogadhatatlan – jelentette ki Robert Kaliòák belügyminiszter az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek elnökének kijelentéseire reagálva. Matoviè szerint az ellene folyó vizsgálattal az Irány-Szociáldemokrácia választási sikertelenségeit próbálja takargatni.

„Kénytelenek vagyunk reagálni a koholmányokra, hazugságokra és a bűnüldöző szervek elleni támadásra, ami minden demokratikus elvnek ellentmond. Úgy gondolom, elfogadhatatlan, hogy a politikusok a rendőrséget és az ügyészeket támadják. Megtesszük a megfelelő lépéséket a nevezett intézmények védelme érdekében” – mondta Robert Kaliòák, majd hozzátette: a politikusoknak egyáltalán nem kellene megjegyzéseket tenni a rendőrség, az ügyészség és a bíróság munkájára, mert azok nem részei, nem szabad, hogy részei legyenek a politikai harcnak.

A rendőrség elleni támadások miatt Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is tiltakozott. Mint rámutatott, Igor Matoviè egyetlen ügyét sem vizsgálták anélkül, hogy azt a politikus ne vitte volna a média elé.

„ Többféle nyilatkozat is elhangzott, például, hogy a rendőrség információkat adott a Pravda napilapnak, és ezzel valamiféle kampányt indított Matoviè úr ellen. Az ügyben már április óta folyik a büntetőeljárás. Matovièot – mivel a vele való kommunikáció nagyon nehéz – számos problémát követően augusztusban hallgatták ki első alkalommal. A jogásszal való megállapodás szerint a kihallgatás november 3-án volt az országos rendőr-főkapitányságon, ahol véletlenül újságírókkal találkozott, így kihallgatása azok tudomására jutott” – jegyezte meg Gašpar. Elmondta, az ügyben Matoviè nem vádlott, csupán tanúként szerepel. A megrendelésre történt politikai lincselésről tett kijelentését színházi mutatványnak nevezte. Az ügyben a vizsgálóügyész írásbeli utasításai szerint járnak el, szó sincs a rendőrök önhatalmúságáról.

A rendőrfőkapitány szerint az ügyben sok a megválaszolatlan kérdés, amiket meg kell oldani, s a napokban éppen ez történik. „Nem azért, mert valaki megparancsolta vagy mert valamiféle politikai megrendelésre tennék. A választásokkal való összemosás pedig teljes képtelenség. A rendőrségnek érdeke, hogy az ügyeket diszkréten vizsgálja” – szögezte le Gašpar, majd hozzátette: nem hallotta, hogy Matoviè úr panaszt tett volna az ügyészségen, ehelyett állandóan a rendőrséget támadja, s ennek mindig van valamiféle politikai színezete. Az ügyben tovább folyik a vizsgálat. Ki kell deríteni, történt-e bűncselekmény, tehát adó- vagy biztosítási csalás a regionPress eladása során – hangsúlyozta Gašpar.

Kaliòák visszautasítja, hogy a rendőrség zaklatta volna Matovièot, mint ahogy azt az ellenzéki politikus ügyvédje, Daniel Lipšic állította az elmúl héten történt eljárással kapcsolatban. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) elnöke visszautasítja, hogy cége 2008-ban történt eladása során adócsalást követett volna el. Kijelentette, miszerint az utolsó centig mindent befizetett.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS