Kalavská indítványozza az ÚDZS elnökének leváltását

hirek.sk | TASR 2019. október 04., 16:00

Andrea Kalavská egészségügy-miniszter indítványozza Tomáš Haško, a közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal (ÚDZS) elnökének leváltását. Az indoklás szerint felmerült a gyanú, hogy a hivatal nem megfelelően járt el a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre hirdetett versenytárgyalás során. A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője tájékoztatta pénteken.

Archív felvétel Fotó: TASR

A miniszter asszony azután döntött így, hogy kedden találkozott a Szlovák Mentőorvosi Kamara képviselőivel. Eliášová a büntetőeljárás befolyásolásának elkerülése végett nem ad bővebb tájékoztatást az ügyben, csak annyit tett hozzá, hogy

a médiában megjelent információk aggodalomra adnak okot.

Az egészségügyi tárca egyben kilátásba helyezte a jelenlegi jogi szabályozás módosítását annak érdekében, hogy a mentőautók üzemeltetését érintő versenytárgyalások törvényességével és átláthatóságával összefüggésben a jövőben ne merüljenek fel kétségek. A törvénymódosítást Kalavská még az ősszel a parlament egészségügyi bizottsága elé terjeszti.

Az ÚDZS június közepén hirdette meg a versenytárgyalást a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre. A legtöbb engedélyt az LSE - Life Star Emergency cég nyerte el. A Sme napilap információi szerint a pályázatelbíráló bizottság tagjai kapcsolatban álltak az említett vállalattal. Tomáš Haško, az ÚDZS elnöke visszautasítja a bizottsági tagok elfogultságának vádját, és azt állítja, hogy a versenytárgyalás az érvényben lévő jogszabállyal összhangban zajlott le.

Az egészségügyi tárca feljelentést tett az ügyben, amellyel jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség foglalkozik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS