Kalavská elutasítja az SaS újabb kijelentéseit

hirek.sk | TASR 2018. november 23., 16:17

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter elutasítja az SaS vádjait, melyek szerint kapcsolatai vannak a gyógyszeriparban, és továbbra is állítja, hogy jó döntést hozott, amikor nem írta alá azokat az ellenőrzéseket, amelyek ártanának a pácienseknek. Hangsúlyozza azonban, hogy egy másik ellenőrzést, amely kedvezőbben érinti a betegeket, aláírt. Az SaS Kalavská szerint félrevezeti az embereket.

Fotó: TASR

„Igen, a Dôvera tervét valóban nem írtam alá, de egy másikat, amely nem fogja érinteni a pácienseket, igen" – jelentette ki Kalavská, aki ragaszkodik hozzá, hogy minden döntését szakemberek hagyják jóvá, ezért azok törvényesek.

Nem nézi jó szemmel, hogy politikai harcokba akarják belevonni, és elutasítja, hogy kapcsolatai lennének a gyógyszercégekben.

Az SaS például Kalavská férjét, Erich Kalavskýt hozta fel, aki a Pfizernek dolgozott. „A férjem azonnal megszüntette a munkaviszonyát a Pfizerrel, amint az Egészségügyi Minisztériumba kerültem. Jelenleg nem ezen a területen dolgozik" – mondta. Az apósával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem élnek együtt, ezért nem érti, hogy miért kellene érte is felelősséget vállalnia.

Az SaS Peter Musilra is felhívta a figyelmet, aki az Egészségügyi Minisztérium gyógyszerészeti és gyógyszerpolitikai részlegének a jelenlegi igazgatója, a múltban pedig az MSD gyógyszercégnek dolgozott. A miniszter megvédte Musilt. Elmondása szerint nagyon örül, hogy Musil a minisztériumban dolgozik, mivel nagyon jó szakember, aki az évek során jó hírnevet szerzett magának. „Mindig az emberek szakmai tudását helyezem előtérbe" – mondta Kalavská.

SaS: Kalavská körül sok a gyógyszeriparban dolgozó ember

A liberálisok szerint Kalavská közvetlen környezetében olyan emberek vannak, akiknek közük van a gyógyszercégekhez. Ez pedig az SaS szerint érdekütközéshez vezethet, ezért felszólították a kormányfőt, hogy cselekedjen. Kalavskát is kritizálták, és állítják, hogy a miniszter a gyógyszercégek oldalán áll.

„Erős a gyanú, hogy itt érdekek ütköznek. Amennyiben a kormányfő komolyan gondolta a páciensek védelmét, akkor itt a lehetőség, hogy cselekedjen. Ha úgy vásárolnák a gyógyszereket, ahogy kell, több embert tudnánk meggyógyítani" – jelentette ki Richard Sulík (SaS).

Az SaS azt állítja, hogy Kalavská a gyógyszercégek oldalán áll, mert nem írta alá a térítések ellenőrzését. A gyógyszerárak így nem csökkennek 70 millió euróval, ennyit tesz ugyanis ki a gyógyszercégek tiszta haszna.

Az SaS emiatt néhány nappal ezelőtt felszólította Kalavskát, hogy mondjon le. A liberálisok azt is bejelentették, hogy feljelentést tesznek ellene hatósági tevékenység akadályozása miatt.

Kalavská azzal magyarázta az ellenőrzés aláírásának megtagadását, hogy szerinte a gyógyszercégek nem nyújtottak be olyan terveket, amelyek garantálnák, hogy a gyógyszerárak módosítása után a páciensek nem fognak többet fizetni a gyógyszerekért.

A minisztérium arra kérte az egészségügyi biztosítókat, hogy csökkentsék a gyógyszerárakat. A Dôvera egészségügyi biztosító beadott egy tervet, amely után a minisztérium felhívta a többi egészségügyi biztosítót is, hogy két napon belül nyújtsanak be hasonló projekteket. Amennyiben a gyógyszercégek csökkentenék az árakat, a térítés a minisztérium szerint nem változna, tehát a pácienseknek nem kellene többet fizetniük a gyógyszerekért. A gyógyszeripar elöljárói kritizálták a miniszter döntését. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIFP) és a Gyógyszerforgalmazók Társulása (ADL) támogatja az ellenőrzést, de csak törvényes keretek között.

A Dôvera egészségügyi biztosító nem támogatja Kalavská döntését.

A kormányfő kiáll Kalavská mellett, és hangsúlyozza, hogy jobban bele szeretne látni a szlovák gyógyszeripar működésébe, ezért felhívta a pénzügyminisztériumot és a Pénzpolitikai Intézetet (IFP), hogy készítsenek teljes körű pénzügyi elemzést.

0 HOZZÁSZÓLÁS