Kažimír szerint elérhető távolságra van a gazdasági egyensúly

hirek.sk | TASR 2018. október 10., 19:17

Állítja Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter, aki szerint a jövő évi költségvetés több szempontból is egyedinek számít. A költségvetési célkitűzések között szerepel a kiegyenlített költségvetés, sőt a költségvetési többlet is.

Fotó: TASR

A pénzügyminiszter szerint a költségvetési tervezetben már nem várhatók számottevő változások. „Elégedett vagyok a célkitűzésekkel. Nem áll szándékomban korrigálni azokat, nem látok erre semmilyen indokot” – hangsúlyozta Kažimír, hozzátéve: szilárdan hiszi, hogy a költségvetési javaslat összhangban van az európai szabályokkal.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy a kormány a munkanélküliség területén sorra döntögeti meg a „történelmi rekordokat”. Kifejtette: a munkanélküliség folyamatosan csökken, az új munkahelyek száma pedig nő. Ezen kívül Szlovákia szolid gazdasági növekedést is mutat, jövőre a nominálbérek és a reálbérek összege is emelkedni fog. 2019-ben az átlagfizetés elérheti az 1077 eurót.

Kažimír elmondása szerint a költségvetési javaslat egy 400 millió eurós pénzügyi tartalékkal is számol, melyet az egyes koalíciós pártok a politikai prioritásaik megvalósítására fordíthatnak. További 150 millió eurót különítettek el arra az esetre, ha késne az uniós támogatások átcsoportosítása. A tartalékot a közlekedésügyi minisztérium forrásainak bővítésére használhatják fel.

2020-ban a kormány tartaléka elérheti a 180 millió eurót, 2021-ben pedig a félmilliárd eurót.

Kažimír rámutatott: egymás után ötödik éve csökken az államadósság. „2021-ig az államadósság a feltételezés szerint a GDP 45%-a alá fog visszaesni. Az előkészített költségvetés teljes horizontjában a felelős költségvetésről szóló törvény által meghatározott szankciós sáv alatt fogunk maradni” – tette hozzá Kažimír.

Egyes tárcák több pénzből gazdálkodhatnak jövőre. Az egészségügyi minisztériumnak az eddigi legtöbb forrás fog a rendelkezésére állni 2019-ben, melyet például a kórházak felújítására fordíthat majd.

„Két kulcsintézkedés határozta meg a költségvetés előkészítését. Az egyik a közszférában és az államigazgatásban várható béremelés, amely mintegy 700 millió euró nagyságrendű lesz. A másik intézkedés a hadsereg korszerűsítésének a finanszírozása” – fejtette ki Kažimír, hozzáfűzve, hogy a költségvetési javaslat a vadászgépekért fizetendő törlesztőrészletekkel is számol.

A pénzügyminiszter elutasította az ellenzék bírálatát, melyre úgy tekint, mint „kötelező körre”. „Mit bíráljanak? A javasolt költségvetési célokat, az államháztartási hiány mértékét nem bírálhatják. A valóság teljesen más. Hét évvel ezelőtt elindultam a gazdasági egyensúly felé vezető úton, amelyben hiszek, mégpedig azért, mert ez az euróövezetben való működés elengedhetetlen feltétele. Célegyenesben vagyunk, elérhető távolságra van a gazdasági egyensúly” – fejtette ki Kažimír, aki ugyanakkor nem állította, hogy minden pénzt hatékonyan használtak volna fel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS