Jövőre sem emelkedik az autópálya-matrica ára

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 11., 14:40

Jövőre sem fogják emelni az autópálya-matricák árát. A személyautók vezetői továbbra is 50 eurót fognak fizetni az éves matricáért, 14 eurót a haviért, 10-et pedig a tíznaposért. Erről Karolína Ducká, a Közlekedésügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatott.

Illusztráció Fotó: TASR

A szóvivő azt is elmondta, hogy az autópálya-matricák érvényességi ideje sem fog változni. Az éves matrica jövőre szintén 2019. január 1-től 2020. január 31-ig lesz érvényes. „Részben azért hagyjuk meg az autópálya-matricák eredeti árait, mert az autósokat arra akarjuk ösztönözni, hogy az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat használják. Ezek sokkal kényelmesebbek, gyorsabbak és biztonságosabbak” – magyarázta Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter. Hozzátette: az autópálya-matricákra befizetett pénzt az úthálózat fejlesztésére fordítják.

A minisztérium szerint az éves autópálya-matrica ára 2011 óta változatlan, és ez a régióban a legalacsonyabb. „Az autósok jelenleg körülbelül 790 kilométernyi autópályát, gyorsforgalmi utat és kijelölt, elsőrendű útszakaszt használhatnak” – közölte Ducká. A szóvivő elmondása szerint egyre többen vásárolnak autópálya-matricát. 2018 augusztusáig több mint 66 millió euró bevételre tettek szert (az adót nem számolva).

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS