Jövő szerdán szavaz újra a parlament az alkotmánybíró-jelöltekről

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 20., 09:16

Szeptember 25-én, szerdán 17 órakor szavaz újra a parlament az alkotmánybíró-jelöltekről – jelentette be csütörtökön Andrej Danko (SNS) házelnök.

Fotó: archívum

A még hiányzó jelöltek megválasztására szólította fel a parlamentet Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke. Szerdán (szeptember 18.), a parlament ülésén kijelentette, működőképessé kell tenni a testületet. Rámutatott, hogy az Alkotmánybíróság működésképtelen, és egyre gyűlnek a lezáratlan ügyek.

A képviselők 16 jelölt közül választhatnak. Ez lesz az ötödik szavazás. Mindeddig nem sikerült kellő számú jelöltet választani, négy még mindig hiányzik.

Februárban kilenc bírói hely üresedett meg az alkotmánybíróságon, a parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az államfőnek kilenc bírót kellett volna kineveznie. A parlament ez idáig mindössze 14 jelöltet választott meg.

Andrej Kiska korábbi köztársasági elnök kinevezett már néhány bírót, a szükséges 13 helyett jelenleg heten dolgoznak az Alkotmánybíróságon. Zuzana Čaputová köztársasági elnök azt mondta, csak akkor nevezi ki az alkotmánybírókat, ha az összes hiányzó jelöltet megválasztja a parlament.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS