Jövő héten ismét tüntetnek a gazdák

ma7 2018. június 13., 11:21

Az egész országon végig haladó traktortüntetés Kelet-Szlovákiából indul és Pozsonyban fog végződni, ahol az elégedetlen gazdák tarthatatlan helyzetükre kívánnak rámutatni.

Fotó: TASR

Június 18-án, vagyis hétfőn Kelet-Szlovákiából, a Szobránci járásból indulnak útnak a gazdák.  Fokozatosan a többi régió is csatlakozik hozzájuk, hogy együtt érjenek be a szlovák fővárosba, ahol közösen kívánnak rámutatni megoldatlan problémáikra. Az immár harmadik traktoros tüntetés útvonalát ma jelentették be a gazdák a rendőrségen.

Molnár Zsolt, az Élő Vidék Gazda Platform képviselője elmondta, hogy az országos fellépés koordinált, és minden régió saját, megoldatlan problémáikra kíván rámutatni, melyek összefüggenek.

„Az Élő Vidék Gazda Platform elsősorban a pótföldek rendezését sürgeti. Szeretnénk továbbá elérni, hogy az Állami Földalapból megszorítások nélkül juthassanak a fiatal és a kezdő gazdák földterülethez. Hogy az állam végre ne az oligarchákat és a külföldi vállalkozókat, hanem az országnak élelmiszert termelő helyi gazdákat támogassa“ – nyilatkozta Molnár Zsolt.

,,Az első gazdatüntetések óta már mintegy 100 nap eltelt és semmi lényeges nem változott. A Kassai Nyilatkozatunkkal, melyben összefoglaltuk a legfontosabb követeléseinket, és átadtuk a mezőgazdasági miniszternek és a többi kompetens személyeknek, nem foglalkoztak“ jelentette ki Patrik Magdoško, a Mezőgazdász Kezdeményezés egyik képviselője, mely a kis- és közepes gazdák országos érdekvédelmét látja el.

Az újabb gazdatüntetéssel követeléseik gyorsabb teljesítésére kívánják felhívni a figyelmet. „A tüntetés ideje alatt a kis és közepes gazdák tevékenységének fontosságára is fel kívánjuk hívni a figyelmet, melyen az adott ország agráriuma áll vagy bukik a világon mindenhol,“ tette hozzá Jaroslav Jánoš a Mezőgazdász Kezdeményezés képviseletében.

A pontos útvonalat a szervezők folyamatosan fogják közzé tenni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS