Jövő hét csütörtökön próbálják meg eltávolítani Gabriela Matečnát

hirek.sk | TASR 2018. május 18., 09:11

Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter eltávolítására tesz kísérletet az ellenzék május 24-én, csütörtökön. Andrej Danko házelnök ekkorra írta ki a rendkívüli ülés időpontját - erősítette meg Tomáš Kostelník, a házelnök szóvivője.

A leváltásra az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina tettek javaslatot tegnap délután. A parlament elnökének a benyújtott javaslat után hét napon belül kell összehívnia a rendkívüli ülést. Matečná leváltásához az ellenzéknek nincs meg a kellő szavazata, a koalíciós képviselők támogatására is szükség lenne.

Az ellenzék képviselői szerint Matečná nemcsak most, hanem már korábban, a Szlovák Földalap elnökeként is kudarcot vallott. A miniszter szemére vetette többek között, hogy ellopják a gazdák földjeit, terményeit, továbbá azt is, hogy a kistermelők fizikai támadásoknak vannak kitéve.

Matečná, akit korábban Jaromír Čižnár főügyész is bírált, elutasítja a vádakat. Bejelentette, hogy újból felülvizsgálják a nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházásokra nyújtott európai uniós támogatásokról szóló szerződéseket. A miniszter politikai színjátéknak tartja az ellenzéki pártok próbálkozását. Szerinte ez árt az agrártárcának, ezért határozottan elutasítja az efféle színjátékot.

A mezőgazdasági minisztert védelmébe vette kormányfő, Peter Pellegrini és Andrej Danko házelnök is.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke, a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette:

Matečnának vállalnia kell a felelősséget azokért a támogatási csalásokért, amelyek alapján lebetonozott területekre is agrártámogatást lehetett kapni, illetve támogatást lehetett felvenni mások tulajdonában lévő földekre.

Nicholsonová szerint Matečná felelős a pénzbehajtóknak és különböző szervezett csoportoknak adott juttatásokért, akárcsak azért, hogy emiatt több kistermelő tönkrement. A miniszter asszony felelőssége az is, hogy korábban a Szlovák Földalap elnökeként is támogatta ezeket a csalásokat. „Ezért politikailag megpróbáljuk őt felelősségre vonni” – jelezte, majd hozzátette, hogy az ellenzék mindegyik ügyben büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményez.

Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője hangsúlyozta:

Azt akarjuk, hogy az üzletekben több szlovák élelmiszer legyen, hogy a mezőgazdaság fejlődjön, hogy az emberek ne meneküljenek el vidékről, és hogy legyen kinek megművelnie a földeket.

„De ha bérbe adjuk a földeket, és a támogatásokat különféle spekulánsoknak adjuk, akik minden munka nélkül akarnak részesülni a juttatásokból, mindez sosem sikerül” – véli. Remišová attól tart, hogy amíg Matečná vezeti a tárcát, nem lesz előrelépés a mezőgazdaságban.

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője szerint a standard politikusok maffiaállamot építettek ki.

A gazdák és az alkalmazottak nem kapnak fizetést, ellopják a földjeiket, ha pedig ezeket körülkerítik, megverik őket.

Hozzátette: ha ezen változtatni akarunk, ezeket az embereket büntetőjogi felelősségre kell vonni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS