HIRDETÉS

Jobboldali öngól: továbbra sincs alelnöke Kassa megyének

hirek.sk 2018. március 08., 08:47
KASSA. Március 7-én volt a Kassa Megyei Önkormányzat második rendes ülése, amelyen még mindig nem sikerült megválasztani Rastislav Trnka jobboldali megyeelnök helyettesét. Furik Csaba, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Kassa megyei képviselője úgy véli, hogy ha egy jobboldali képviselő nem távozott volna idejekorán az ülésteremből, egy másik pedig nem tartózkodott volna a szavazás során, akkor már jobboldali megyei alelnöke lehetne Kassa megyének.

Előrelépés történt a szakbizottságok elnökeinek megválasztása terén

Furik Csaba portálunknak korábban elmondta: már a január 9-re összehívott megyei ülés napirendi pontjai között is szerepelt a megyei alelnökök és az egyes bizottságok elnökeinek, illetve tagjainak a megválasztása. Renáta Lenártová, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a vele szövetkezett Pataky Károly, a Most-Híd megyei képviselőjének javaslatára azonban a testület nem hagyta jóvá az első rendes ülés napirendi pontjait. Javaslatukban azzal érveltek, hogy a tárgyalási rend és a vonatkozó belső rendelet 10 napot ír elő a tárgyalandó anyagok közzétételére, ám ez esetben ezt az időtartamot nem tartották be, vagyis az egyes anyagokat csak 7 nappal az ülés előtt kapták meg, így nem volt elég idejük arra felkészülni. A március 7-i ülésen legalább a szakbizottságok elnökeinek megválasztása terén előrelépés történt.

„Az előző megyei üléshez viszonyítva az erőviszonyok terén annyi változás történt, hogy egyes független jelöltek néha átszavaznak hozzánk – például a szakbizottságok elnökeinek megválasztása során is ez történt" - nyilatkozta portálunknak Furik Csaba.

Kassa megyében 13 szakbizottság van, amelyek elnökei közül már 11-et sikerült úgy megválasztani, hogy közben többször is patthelyzet alakult ki, vagyis ugyanannyi szavazatot kapott a Trnka-párti és az ellenzéki elnök-jelölt is. "Az egészségügyi bizottság elnökét még nem választottuk meg – annak elnöke a smeres Renáta Lenártová is akart lenni. Mivel ő és az ellenjelöltje is 28 szavazatot kapott, Trnka elnök a bizottság elnökének megválasztását elnapolta a következő ülésre. A mandátumvizsgáló bizottság pedig azért nem állt fel, mert Ján Volný bizottsági elnök nem volt jelen, tehát nem tudta beterjeszteni a bizottság összetételére vonatkozó javaslatát. A szerdán megválasztott bizottsági elnökök közül 3-3 Trnka-párti, illetve az Igor Petrik oldalán álló független képviselők (Régiók Polgármesterei) embere, 4 smeres, 1 pedig hidas. Az utóbbi a kulturális bizottság élére került, ahová érdemes lett volna javasolni a független képviselőként tevékenykedő Nagy Györgyöt – ezt mondtam is a jobboldali függetleneket vezető Jaroslav Poláèeknek, de nem indokolta meg, hogy ezt miért nem tették meg“ – foglalta össze a szakbizottságokkal kapcsolatban történteket Furik Csaba.

„Ezt követően Pataky Károly, a Most-Híd képviselője tavalyi munkájáért 30 százalékos, vagyis több mint 9 ezer eurós jutalékot javasolt a megyei főellenőrnek – ez szerintem felesleges pénzszórás, arra irányul, mintha meg akarnák vásárolni őt“ – jegyezte meg az MKP képviselője.

Két jobboldali képviselőn múlt a jobboldali alelnök megválasztása

A megyei alelnök(ök) megválasztása zátonyra futott. „A jobboldali Daniel Rusòák képviselőt javasolták megyei alelnöknek, aki 27 szavazatot, vagyis 50 százalékot kapott úgy, hogy a hozzánk tartozó 26 képviselő közül Michal Kravèík eddig tisztázatlan okból már délben hazament, a szintén jobboldali Emil Koèiš pedig tartózkodott a szavazás során. A Rusòák által kapott 27 voks tehát azt jelenti, hogy hárman átszavaztak hozzánk az ellenzékből, s ha a két említett képviselő is rá szavazott volna, akkor már jobboldali alelnöke lehetne Kassa megyének. Ilyen emberekkel nagyon nehéz együttműködni, inkább nem minősítem e két balfék viselkedését, akik a jobboldalnak most öngólt rúgtak! Megyénknek tehát változatlanul nincs alelnöke, ez a lehetőség ugyanis most elúszott, Trnka elnök pedig ellenzéki alelnök-jelölteket nem hajlandó javasolni. Április 23-án lesz az újabb ülés. Kiszámíthatatlan, hogy akkor majd hogyan alakul a szavazás“- vázolta Furik Csaba a helyzetet.

„Sajnos, úgy tűnik, hogy miközben Trnka jobboldali megyeelnök kisebbségben kormányoz, a jobboldalnak nagyon nehezen jön össze valami, elég szerencsétlenül politizál. Ezen az áldatlan helyzeten és furcsa hozzáálláson kellene mielőbb változtatni, mert így valószínűleg nem születnek majd eredmények“ - jegyezte meg a képviselő.

Végül Kassa vonatkozásában pozitívumként könyvelte el az, hogy miután Trnka megyeelnök lett, lemondott a városi képviselői mandátumáról, s a helyére Kassa-Óváros képviseletében nemrég az MKP-s Ondová Reiter Flóra került. Valójában egyenlő szavazatot kapott a smeres jelölttel, Ján Šimkával, ezért sorsolni kellett, végül kettőjük közül ő került ki győztesen. Ezentúl a városi önkormányzatban munkálkodhat a kassai magyarság érdekében.

0 HOZZÁSZÓLÁS