HIRDETÉS

Jelentős kedvezményt kapunk a Spartan repülőgépek megvásárlásához

hirek.sk 2018. január 02., 14:31
POZSONY. Az első két C-27J Spartan repülőgép ára 879 000 euróval lesz alacsonyabb – tájékoztatott a védelmi minisztérium a gyártóval folytatott tárgyalások eredményéről. A kedvezményt a késedelmes szállítás miatt kapják. Mint ahogy azt Peter Gajdoš védelmi miniszter elmondta, az összeg a logisztikai támogatási szerződéssel kapcsolatos szankciók miatt tovább növekedhet.

„2017. december 28-án 879 000 euró érkezett a számlánkra. A pénzeszközökből 400 ezret azonnal átdiszponáltunk az államkasszába, illetőleg az állami költségvetés bevételi részébe” – magyarázta Gajdoš. A tárca a maradék összeget a költségvetési szabályoknak megfelelően átütemezte 2018-ra, az összeget a 2030-ig szóló hosszú távú tervekben megfogalmazott korszerűsítési céloknak megfelelően fogja hasznosítani, különös tekintettel az építkezésekre, illetőleg a hadsereg felszereltségének bővítésére – fejtette ki.

A tárca az olasz társasággal a szankciókat érintő tárgyalások során a legelőnyösebb feltételekben kívánt megállapodni – emlékeztetett a miniszter. „Pillanatnyilag az érvényes szerződés, nevezetesen az érvényes jogszabályok és a logisztikai szolgáltatásokat érintő szerződés és második kiegészítése értelmében a kötbérről tárgyalunk, ugyanis a késés már 41 napos. Amint a szankciókkal kapcsolatos tárgyalásokat lezártjuk, az eredményről tájékoztatni fogunk” – jegyezte meg Gajdoš.

A második Spratan gépnek az idei év első félévében kellene megérkeznie. Késésről egyelőre nem érkezett tájékoztatás.

A két teherszállító repülőgép beszerzésének folyamata 2008-ban indult, akkor került sor a szállító versenytárgyalás keretében történt kiválasztására. A szerződés aláírására valójában csak 2014-ben került sor. A szerződés 5 éves logisztikai támogatást is tartalmaz.

A C-27J Spartan egy 22,7 méter hosszú, 9,64 méter magas többfunkciós teherszállító repülőgép, a szárnyak fesztávolsága 28,7 méter. Maximális utazósebessége 500 km/h, a csúcsmagasság 9 144 méter, a maximális hatótávolsága 5 852 km, 46 utas szállítására alkalmas.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS