Jelentkezett a szabadságvesztés letöltésére Ladislav Bašternák

hirek.sk | TASR 2019. március 15., 12:19

A rendőrség közösségi oldalán látható információ szerint egy öt évre jogerősen elítélt személy pénteken délelőtt jelentkezett a pozsonyi büntetésvégrehajtási intézetnél, hogy letöltse büntetését.

Archív felvétel Fotó: TASR

A TASR hírügynökség kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága meg nem nevezett informátora megerősítette, hogy az illető azonos Ladislav Bašternákkal, akit tegnap ítélt el jogerősen a Pozsonyi Kerületi Bíróság.

Bašternák a pozsonyi intézetben több egészségügyi vizsgálaton fog átesni, beleértve a pszichológiai vizsgálatokat is. Csak ezt követően – néhány napon, vagy egy héten belül – döntenek arról, hogy a 17 szlovákiai börtön közül melyikben helyezik el őt. Adrián Baláž, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) vezérigazgatói irodájának igazgatója elmondta: arról, hogy az elítéltet melyik büntetés-végrehajtási intézetben helyezik el, a vezérigazgatóság dönt a végrehajtási fokozat, a büntetés időtartama, a bűncselekmény súlyossága, az életkor, az egészségi állapot, a végzettség és az elítélt személyiségének pszichológiai vizsgálata alapján.

Bašternákot csütörtökön öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pozsonyi Kerületi Bíróság. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Az ilyen intézetekben az elítéltet szobában, nem cellában helyezik el, közvetlenül érintkezhet a látogatóival, a szálláshelye pedig ébresztőtől takarodóig nincs kulcsra zárva. Az elítéltnek megengedik továbbá, hogy az intézet meghatározott területén belül mozoghasson, ezen kívül bevonják őt az intézet falain kívül végzett munkákba is. Az intézet által kiszabott munka és feladatok elvégzésétől függően engedélyezhetik neki az intézet falain kívüli szabad mozgást is.

Annak ellenére, hogy Bašternákot öt év szabadságvesztésre ítélték, elméletileg a büntetése két harmadának, vagy akár felének letöltése után is szabadlábra kerülhet. A feltételes szabadlábra bocsátásáról bizonyos feltételek teljesítése esetén az a bíróság dönt majd, amelynek a körzetében Bašternák a büntetését fogja tölteni.

Ladislav Bašternák vállalkozót adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében csütörtökön öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fellebbviteli Pozsonyi Kerületi Bíróság háromtagú tanácsa. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Ladislav Bašternák nem volt jelen a csütörtöki ítélethirdetésen, ügyvédje, Peter Filip képviselte őt.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS