Jelenleg 4826 szlovák cég székel adóparadicsomban

hirek.sk | TASR 2018. október 16., 16:30

Míg az idei év első feléből származó részletes adatok arról tanúskodtak, hogy az egy évvel korábbi adatokhoz képest csökkent az adóparadicsomokban székelő szlovák vállalatok száma, a harmadik negyedévre ez már nem volt igaz. Jelenleg 4826 szlovák cégnek van adóparadicsomban bejegyzett székhelye, csaknem 10,5 milliárd euró alaptőke-részesedéssel.

Ők valószínűleg nem állnak így sorba... Fotó: TASR

A szlovák cégek legnagyobb beáramlásának az Amerikai Egyesült Államok (53 cég) és Ciprus (16) volt a célállomása. Az erről szóló elemzést a Bisnode tanácsadó cég készítette.

„Az adatok régóta azt mutatták, hogy a szlovákok lassan eltávolodtak az Amerikai Egyesült Államoktól mint adóparadicsomtól. Az idei harmadik negyedév számai azonban arról tanúskodnak, hogy az utóbbi időben éppen az Egyesült Államokba irányult a szlovák cégek legnagyobb arányú beáramlása” - számolt be róla Petra Štěpánová elemző. Hozzátette: az utóbbi hónapokban növekvő tendenciát mutat az adóparadicsomnak számító országokban újonnan alapított anya- és leányvállalatok száma. A szlovákok három legkedveltebb adóparadicsomának régóta az Egyesült Államok, Ciprus és Hollandia számítanak, mindhárom országban nőtt a szlovák cégek száma.

A tengerentúlon jelenleg 1023 szlovák cég székel, 42-vel több, mint az idei év második negyedévében, és 34-gyel több, mint a tavalyi év végén. Cipruson a legfrissebb adatok szerint 1120 szlovák cég van bejegyezve, év elejétől 16-tal nőtt a számuk. Hollandiára a második negyedévben mérsékelt csökkenés volt jellemző, ekkor 1127 szlovák vállalat székelt itt. A harmadik negyedévben viszont a tendencia megfordult, és 13-mal nőtt az itt székelő szlovák cégek száma.

A szlovák cégalapítók körében más adóparadicsomok is népszerűek. Panamában év elejétől tízzel, Lettországban kilenccel, Hongkongban héttel, Máltán hattal nőtt az újonnan alapított szlovák cégek száma. Csökkenő tendencia jellemezte ugyanakkor Monacót (mínusz 12), a Brit Virgin-szigeteket (mínusz 11) és a Seychelle Köztársaságot (mínusz 8).

0 HOZZÁSZÓLÁS