Jeges fürdőzés Szencen - VIDEÓVAL

VNCS 2019. január 06., 18:30

Háromkirályok napján az ősi szokás szerint hideg vízben kell megfürdeni és akkor egész évben egészségesek maradunk, talán ez a régi szokás adta huszonegy évvel ezelőtt az ötletet ahhoz, hogy január 6-án a szenci Napfényes tavakban megfürödjenek a jegesmedvék.

Fotó: VNCS

Január 6-án a tóban egy műjegesmedve úszott, várta, hogy a bátor fürdőzők a két fokos vízben mellé ússzanak. Huszonegy évvel ezelőtt a pozsonyi jegesmedvék ötlete volt a szenci tóban való fürdés, abban az évben január 6-án 18-an mártóztak meg a hideg vízben. A tó az idei évben sem fagyott be, két fokos volt, de a levegő annak ellenére, hogy a higany szála három fokot mutatott, sokkal hidegebbnek tűnt az erős szél miatt. Egyetértett ezzel az a 178 fürdőző is, aki belemerészkedett a tóba. Volt köztük 42 hölgy és 5 kiskorú is, a legifjabb mindössze nyolcéves volt és Privigyéről jött Szencre. Voltak olyanok is, akik már az első alkalmon is részt vettek és azóta minden évben itt vannak, az egyikőjük Magduska Hudá, annak ellenére is megfürdött, hogy már bot segítségével jár. Olyanok is voltak itt, akik két éve kezdtek el edzeni és ez volt az első hivatalos téli mártózásuk.

Fotó: VNCS

A versenyszabályoknak megfelelően a jegesmedvék 22 percnél tovább nem tartózkodhattak a hideg vízben, nagyon sokan még az első tíz percben kijöttek a Napfényes tavakból, de nem mentek be a meleget nyújtó hotelba, hanem kint maradtak a tó partján, ahol szólt a zene. A zenemester magyar mulatós énekekkel szórakoztatta a közönséget és bizony a nagyszombati jegesmedvék nagyon jól szórakoztak, ugyanis a part mentén felállított színpadon táncoltak. A hideg víz tehát összehozza a nemzeteket és nem szétválasztja, jegyezte meg az egyik jegesmedve. A 178 jegesmedve közül a húsz perces fürdőzést egy tucatnyian bírták ki. Sokan átúsztak a tóban lévő szigetre, egyébként a biztonságukra búvárok vigyáztak.

Fotó: VNCS

Nagyszombatból, Pozsonyból, Szencről, Nyitráról, Homonnáról, Magyarbélről, Trencsénből, Dunaszardahelyről, Dénesdtorcsmisérdről és Privigyéről is érkeztek jegesmedvék. Országos szinten több mint hatvan hivatalos, vagy nem hivatalosan működő jegesmedvéket tömörítő csoportosulás működik, több mint kétezer személyt tartanak számon – mondta Andrea Ostrihoňová, a Pozsonyi Jegesmedvék polgári társulás alelnöke, akiktől a szenci fürdőzés ötlete származik. Az alelnök szerint a hidegvizes fürdőzés olyan szenvedély, amely egy életen át elkíséri annak szerelemeseit és úgy tűnik egyre többen vannak az országban.

Képgalériánk:
Fotó: VNCS

Nézzék meg az eseményről készült videót:

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS