Játsszunk szlovákosat! foglalkozássorozat Kassán

hirek.sk 2017. június 06., 10:23
KASSA. A kassai Rovás művészeti társulás új programja a Játsszunk szlovákosat! elnevezésű foglalkozássorozat, melyet kísérleti jelleggel indítottak magyar iskolába járó alsó tagozatos gyerekek számára. A cél a szlovák nyelv megszerettetése.

A Rovás vezetőinek elképzelése, hogy élményalapú foglalkozásokkal megpróbálja közelebb vinni a szlovák nyelvet a magyar gyerekekhez.

A magyar alapiskolás gyerekek a szlovák nyelvet kilenc éven át napi egy órában tanulják. Az alapiskola elvégzésekor passzív szókincsük bár lesz, de aktívan használni mégsem tudják a nyelvet, ráadásul kialakul bennük egy negatív viszonyulás. Ezen próbál változtatni a Rovás projektje.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke úgy véli, fontos, hogy a gyerekek megszeressék a tulajdonképp rájuk kényszerített nyelvet. „Bár nagyon sok órában van tanítva, és már első osztálytól versikéket kell fejből megtanulniuk – nem értem, hogy miért –, miközben, ha az ember megkérdezi, hogy melyik faluból való vagy, nem ért egy kukkot sem belőle” – mutatott rá Szabó Ottó.

Köztudott, hogy a városi gyerekek bátrabban használják a szlovák nyelvet, mint a vidékiek, hiszen ők a közösségi tereken naponta kapcsolatba kerülnek vele. Viszont az első lépés a nyelvtanulásban nem erről szól – állítja a szakember.

„Az első lépés az, hogy felismerem a szlovák nyelvet. Ennek vannak különböző stádiumai. Ezután már kezdem megérteni, majd kezdek 1-2 szavas válaszokat adni, illetve mondatokat alkotni. A harmadik lépés, amikor már önállóan tudok gondolatot közölni. Ezt az utat be kell járni” – magyarázta Pollag Szilvia pedagógus.

Pollag Szilvia, aki több éven át tanított szlovák iskolában is, kihívásként vette a Rovás felkérését. „Semmi speciális módszer nincs, ez élményszerű: megélni, kézbe fogni, ahogyan annak idején Komenský megmondta. Semmilyen új vagy modern felfogás nincs benne, csupán ennyi: tapasztalni, az összes érzékszervünkkel tapasztalni, és eközben hallgatni a nyelvet” – fejtette ki.

A legtöbben Szepsiből érkeztek a foglalkozásra. Mindenkinek valami másért tetszenek ezek az alkalmak. „Nagyon megörültem ennek az összejövetelnek, mert így legalább a gyerekek iskolán kívül is tudnak kicsit egymás között szlovákul beszélni, játékos formában megtanulni újabb és újabb szavakat, kipróbálni újabb játékokat szlovák nyelven is egy tapasztalt pedagógussal. Ebbe a szlovák körbe járnak olyan gyerekek is, akik nem Kassáról vannak, és kapcsolatokat tudnak teremteni, tehát ez egy jó módszer arra, hogy a szlovák tudásukat fejlesszék” – mondta egy kassai szülő, Ádám Ildikó.

A másodikosok még keveset értenek a szlovák nyelvből. Ráadásul a vidéki gyerekek az iskolai szlovák órán kívül csak elvétve találkoznak az államnyelvel. Megfigyelhető, hogy újabban már a városi gyerek sem mozog annyit szlovák közegben, mint régebben. Sajnos semmilyen közegben, a számítógép a négy fal közé hozza a virtuális világot.

A Játsszunk szlovákosat! program nagyon lényeges célt tűzött ki maga elé: egy játékos, szórakoztató foglalkozássorozat segítségével próbálja a gyerekekben a szlovák nyelvtől való egyre erőteljesebb elidegenedést visszafordítani. Az élményalapú alkalmakon kívül elengedhetetlenül fontos a pedagógus megkapó személyisége, s e kettő ötvözetével próbálják megszerettetni a gyerekekkel az államnyelvet, hogy magyarként egyre komfortosabban és magabiztosabban érezzék magukat Szlovákiában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS