Jankovská, Stromček és Kažimír mandátuma az alkotmánnyal összhangban szűnt meg

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 20., 11:40

Monika Jankovská, Viktor Stromček és Peter Kažimír képviselők mandátuma az alkotmánnyal összhangban szűnt meg. Ezt Juraj Blanár, a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság elnöke jelentette ki pénteken. A bizottság foglalkozott a házszabály módosításának lehetőségével is, hogy a jövőben ne merüljenek fel hasonló kétségek.

Fotó: TASR

„A mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság ma megállapította, hogy azoknak a képviselőknek a mandátuma, akik ezt nem gyakorolták, akár miniszteri, akár államtitkári tisztség ellátása miatt, az Szlovák Köztársaság Alkotmányával összhangban megszűnt” – mondta Blanár. Hozzátette: az alkotmány 2001-es módosítása egyértelműen kimondja, hogy a mandátum a parlamentnek való kézbesítés napján szűnik meg. A módosítás után azonban a házszabályban maradt egy olyan bekezdés, amely formálisan megemlíti a mandátum feladásának megvitatását. Blanár azt ígérte, a bizottság még tárgyalni fog a házszabály esetleges módosításáról.

Branislav Gröhling, a bizottság tagja elégedetlen a bizottság határozatával.

„Egy olyan határozatot fogadtunk el, amely végső soron nem mond ki semmit” – jegyezte meg. Úgy véli, elő kellett volna terjeszteni egy konkrét javaslatot a házszabály módosítására, hogy hasonló helyzet többé ne fordulhasson elő.

Andrej Danko, a parlament elnöke múlt héten kijelentette: Jankovská, Stromček és Kažimír mandátumának megszűnése nem ütközött törvénybe. Hangsúlyozta: minden szükséges iratot kézbesítettek. Ennek ellenére felkérte a bizottságot, hogy ítélje meg, vajon az alkotmánnyal összhangban szűnt-e meg az érintettek mandátuma.

Danko szerint olyan mechanizmusokra lenne szükség, amelyekkel elkerülhetők lennének a hasonló helyzetek.

A plénum múlt héten elvetette Anna Zemanová javaslatát, amelyben a képviselőnő felkérte a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottságot, hogy tárgyalja meg Jankovská volt képviselőnő mandátumának feladását, majd tájékoztassa a plénumot, hogy a Nemzeti Tanács tudomásul vehesse a mandátum feladását. Az ellenzék rámutatott: ez a házszabálynak megfelelő eljárás.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS