Ismét rendelhetünk majd tatárbifszteket a vendéglőkben

hirek.sk 2017. január 10., 18:51
POZSONY. Vélhetően már az idei év közepétől pénzbírság veszélye nélkül kínálhatnak vendégeiknek tatárbifszteket a szlovákiai éttermek – közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos.

A tatárbifsztek hőkezelés nélküli, tehát nyers darált hús, tojással és fűszerekkel párosítva. Ezt az ételt a jelenleg hatályos szabályozás értelmében tilos vendéglőkben, éttermekben kínálni, ugyanis emésztési panaszokat okozhat.

„Rendeletmódosítást készítünk elő, mostanában folynak annak utolsó kiegészítései. A jogalkotási folyamatba január és február derekán kerülhet be, a gyakorlatban pedig vélhetően ez év közepétől lehetne hatályos" – magyarázta Ján Mikas, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tiszti főorvosa. Mint elmondta, mindez attól is függ majd, hogy a javaslatba miként sikerül beledolgozni az érintett felek észrevételeit.

Az egészségügyi tárca is tud a 2007-es rendelet tervezett módosításról. Tomáš Drucker tárcavezető ezt a lehetőséget a parlamenti képviselők előtt már tavaly megemlítette. 

Mikas egyelőre nem akart elárulni konkrétumokat a tervezett módosítással kapcsolatban. Az azonban már ismert, megszabják majd, hogy mely létesítményekben milyen módon árusíthatnak tatárbifszteket. „A felelősség a vendéglő üzemeltetőjére hárul” – tette hozzá a tiszti főorvos.

A rendeletmódosítással egy szakácsokból, szállodatulajdonosokból, tiszti orvosokból, illetve az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS) dolgozóiból álló munkacsoport foglalkozik. Mikas bízik abban, hogy ez a csapat képes lesz olyan szabályok meghatározására, „amelyek egyrészt biztosítják a közegészséget, másrészt pedig lehetővé teszik egyes specialitások tálalását”.

A közkedvelt ételről szóló nyilvános vita azután bontakozott ki, hogy a Közegészségügyi Hivatal tavaly szeptember végén megtiltotta a tatárbifsztek árusítását. Az ételkülönlegesség étlapokon tartásáért petíciót indítottak az interneten. A Közegészségügyi Hivatal elutasította azt a vádat, hogy addig nem is figyelte oda ezen étel vendéglőkben történő árusítására, rámutatott, hogy korábban annak kapcsán több éttermet is megbírságolt, mégpedig 150 és 20 ezer euró közti összegre.

A szakemberek úgy vélik, hogy ez a hőkezelés nélküli étel hányáshoz, gyomorfájdalomhoz, hőemelkedéshez, hasmenéshez, liszteriózis esetén pedig akár vetéléshez is vezethet. „Ezek a megbetegedések, tünetek a gyenge immunrendszerű személyek vagy gyermekek esetében sokkal súlyosabb, akár életveszélyesek is lehetnek” – magyarázta a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Zuzana Drobová.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS