HIRDETÉS

Ismét a figyelem középpontjában a kormányfő egészségi állapota

hirek.sk 2017. augusztus 12., 13:28
POZSONY. Július közepén Robert Fico még kitűnő kondíciójáról szóltak a hírek. Kidolgozta a nyári edzéstervét, teremevezéssel foglalkozott, úszott, és futott a töltésen. Most ismét a figyelem középpontjába került egészségi állapota.

„A múltban voltak egészségügyi problémáim, és meg akartam mutatni, hogy ötvenen túl is kitűnő kondíciója lehet az embernek” – mondta Robert Fico a Nový èas napilapnak.

A SITA hírügynökség szerint pénteken a koalíciós tanács ülése előtt Fico hirtelen belázasodott. Beatrice Szabóová, Fico szóvivője és a Smer tagjai nem beszélnek a kormányfő egészségi állapotáról.

Fico titkolózik

Egy nappal korábban még úgy tűnt, minden rendben van Robert Ficóval, amikor Peter Gajdoš védelmi miniszterrel (SNS) a katonai technika vásárlásának európai lehetőségieről tárgyalt.

Korábban már többször megtörtént, hogy Fico olyan pillanatban betegedett meg, amikor a betegség jól jöhetett neki. Nem először titikolja azt sem, mi a baja.

Ha az ember olyan pozícióban van, hogy egészségi állapota hatással lehet tisztsége ellátására, mint a kormányfő vagy a köztársasági elnök esetében, ma európai és amerikai norma, hogy ezt közzé kell tenni, mondta el tavaly a SME napilapnak Ladislav Špaèek, a társadalmi etikett népszerűsítője, Václav Havel volt cseh köztársasági elnök szóvivője.

„Ma általános dolog, hogy a politikusnak korlátozott a magánélete, és a nyilvánosságot kötelessége tájékoztatni az egészségi állapotáról” – mondta az interjúban Špaèek.

Erik Tomáš, Fico médiatanácsadója nem kommentálta, miért nem tájékoztat a kormányfő egészségi állapotáról.

"Az ember egyik óráról  a másikra belázasodhat, tehát ez a változat igaz lehet" - állítja Alan Suchánek orvos, ellenzéki képviselő (O¼aNO-NOVA).

„El kell fogadni ezt, és el kell hinni, hogy így van. Fontos lenne, ha a kormányfő nyilvánosan megmondaná, milyen betegségről van szó, hogy ne spekuláljanak az emberek” – mondta Suchánek.

Nem akart távozni

Fico a múltban sem akart beszélni egészségügyi gondjairól. Tavaly áprilisban a Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézetében műtötték meg. A miniszterelnök és környezete akkor sem konkretizálta a betegségét, illetve az orvosai sem árulták el, hogy milyen műtétről volt szó, lapértesülések szerint koszorúérműtétet (Bypass-műtét) hajtottak végre Robert Ficón. Az akkori műtét után közbeszéd témája volt, hogy a kormányfő a posztját csak az uniós elnökség végéig látná el, ez azonban nem így történt.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS