Intézkedéscsomag készül a brexit következményeinek enyhítésére

hirek.sk | TASR 2019. január 30., 19:16

Még idén márciusban elfogadhatja a parlament az ún. lex brexitet, a brexit következményeinek enyhítésére létrehozott intézkedéscsomagot. Mindezt Miroslav Lajčák külügyminiszter mondta el a szerdai kormányülésen. Az intézkedéseket február közepéig benyújthatják a parlamentben.

Fotó: TASR

Lajčák elmondása szerint Nagy-Britannia március 29-én kilép az EU-ból, megállapodással vagy anélkül. Mivel a brit parlamentben nincs meg a szükséges többség a megállapodás elfogadásához, a kemény brexit napról-napra közelebb kerül Szlovákiához, ezért Szlovákiának fel kell rá készülnie. Ezért tárgyaltak meg és fogadtak el egy anyagot, amely a megállapodás nélküli brexit esetére jött létre.

A csomag 23 intézkedést tartalmaz, amelyek valamennyi tárcát érintik. „Az intézkedések rendezik a Nagy-Britanniában élő polgáraink helyzetét, a közlekedést – elsősorban a légi és közúti közlekedést, a vállalkozók helyzetét, a gazdasági együttműködés kérdését, valamint az igazságügyi, védelmi, biztonsági és külügyi együttműködést" – magyarázta Lajčák.

Lajčák szerint az a terv, hogy az egyes tárcák február közepéig benyújtják az anyagaikat, amelyeket aztán lex brexit néven összpontosítanak, és márciusban jóváhagynak a parlamentben. „Nem jön létre jogi vákuum, a polgáraink alapvető szükségletei és az országok közötti kapcsolatok pedig biztosítva lesznek" – hangsúlyozza a miniszter.

Sólymos László miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter a kormányülés után elmondta, hogy a brexit után újra szét kell majd osztaniuk bizonyos feladatokat, pl. a klímaváltozás területén. A brexit konkrét következményeiről azonban ő sem tudott többet mondani.

Az Igazságügyi Minisztériumnak is lesznek teendői a brexitre való felkészülés során. Biztosítaniuk kell a reciprocitást, az információáramlást és a szlovák polgárok védelmét a nagy-britanniai hivatalokkal és bíróságokkal szemben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS