Influenza – Kevesebb a beteg, de további iskolákat zártak be

hirek.sk 2017. február 17., 17:25
POZSONY. Tovább tart az influenzajárvány Szlovákia valamennyi megyéjében. Az orvosi rendelőkben azonban egyre kevesebb a beteg. Az orvosok e héten országszerte 68 102 heveny légúti megbetegedést, azok között influenzás eseteket is jelentettek be.

A heveny légúti megbetegedések (ARO) száma az előző heti adatokkal összevetve 13,8 százalékkal csökkent. Legnagyobb mértéket Pozsony megyében öltött, legkevesebben pedig Besztercebánya megyében betegedtek meg. Leggyakrabban az 5 évesnél fiatalabb gyerekek váltak a vírusok áldozatává – tájékoztatott Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Az orvosok influenzát és az ahhoz hasonló megbetegedést 9576 személynél állapítottak meg, a megbetegedések aránya pedig 21,3 százalékkal csökkent. Leggyakrabban a 15 és 19 év közti fiatalok betegedtek meg. Influenza miatt összesen 52 óvodát, 48 alap- és 2 középiskolát kellet bezárni.

Ezen a héten 4 személynél állapítottak meg súlyos akut légzőszervi megbetegedést (SARI). Ekképp az idei influenzaszezonban összesen 26 esetet jelentettek.

Az influenzaidény áprilisig tart. A járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a betegség-megelőzés keretében gyakran szellőztessünk, mossunk kezet, az időjárásnak megfelelően öltözzünk fel, illetve lehetőleg ne tartózkodjunk túlzsúfolt helyiségekben.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS