Igor Matovič szerint Šufliarsky és Marian Kočner 430 SMS-t váltottak, hetet közzétett

hirek.sk | TASR 2019. március 28., 16:49

Peter Šufliarsky, a főügyész első helyettese fél év alatt 430 SMS üzenetet váltott Marian Kočnerrel, aki ellen akkor már eljárás folyt. Ezt Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az SMS-ek közül hét üzenet tartalmát nyilvánosságra is hozta.

Fotó: TASR

Matovič azért tette ezt, mert meggyőződése, hogy a közérdek fontosabb a magánélet védelménél, és az embereknek joguk van tudni, ki felügyeli a büntetőeljárások törvényességét Szlovákiában. Egyben kilátásba helyezte, hogy idővel a teljes kommunikációt közzéteszik majd.

Šufliarsky és Marian Kočner a 2017 második feléből származó SMS üzenetek részleges átirata szerint a választásokról és a megérzésekről beszélgettek, de szóba került egy olyan eset is, amikor hosszasan elbeszélgettek egy autóban ülve.

Matovič meggyőződése, hogy Marian Kočner, a Kuciak-gyilkosság feltételezett megrendelője nem Šufliarskynak vagy Jaromír Čižnárnak köszönhetően, hanem az ő ténykedésük ellenére került rács mögé.

Az OĽaNO elnöke felszólította Čižnárt: tekintve, hogy tud erről a kommunikációról, minél előbb váltsa le Šufliarskyt.

„Šufliarsky olyan ember, aki vagy valakinek a javára végez pluszmunkát, vagy úgy intézi a dolgokat, hogy a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított személyek végül elkerüljék a büntetést, vagyis nem állnak bíróság elé” – hangsúlyozta Matovič, aki szerint a főugyészhelyettes egészen Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának pillanatáig fedezte Marian Kočnert, utána viszont kihátrált mögüle. Amikor erre Marian Kočner rájött, 2018 júniusában bosszúból megrendelte Šufliarsky meggyilkolását.

Matovič kilátásba helyezte, hogy talán ez volt az egyik utolsó politikai jellegű sajtótájékoztatója. „Tegnap este három SMS-t kaptam, melyekben elég határozottan felszólítottak rá, hogy ne hozzam nyilvánosságra a Šufliarsky és Marian Kočner közötti kommunikációt.”

Azt írták:

ne tedd ezt, létezik egy hangfelvétel a Kočnerrel folytatott beszélgetésetekről, ami el fog temetni

– idézte Matovič, aki szerint az SMS-ek mögött Šufliarsky állhat.

A politikus elismerte, hogy 2010-ben valóban találkozott a vállalkozóval. Marian Kočner azzal hívta fel, hogy fontos információja van arról, amit Richard Sulík tervez ellene. „Akkor nem sokat tudtam róla. Találkoztunk, Sulíkról azt mondta, hogy az akkori főügyésznél, Dobroslav Trnkánál elintézte, hogy induljon ellenem büntetőeljárás. Én megköszöntem (az információt), hogy a továbbiakban miről társalogtunk, magam sem tudom” – mondta Matovič, hozzátéve: nem bánja, ha közzéteszik a hangfelvételt, majd a választók ítéletet mondanak.

Jaromír Čižnár főügyész foglalkozik az első helyettese, Peter Šufliarsky és Marian Kočner gyanúsított közötti kommunikációval. Erről Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője tájékoztatott csütörtökön. Čižnár szerdán találkozott a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) felügyelő ügyészével. A szóvivő közlése szerint az ÚŠP felügyelő ügyésze a nyomozócsapat vezetőjével együttműködve ellenőrzi, hogy az ügyiratban a teljes kommunikáció szerepel-e. „A főügyész ezt követően fog döntést hozni. Nem igaz tehát az az állítás, hogy nem foglalkozik az üggyel” – mondta Predajňová.
Šufliarsky március 20-án a Marian K. vállalkozóval folytatott kommunikációval összefüggésben elmondta: kapcsolata a vállalkozóval soha nem volt sem baráti, sem ellenséges, rokoni, pénzügyi vagy tulajdonjogi. A kommunikációt állítása szerint mindig Marian K. kezdeményezte, ő pedig csak udvariasan reagált. „Semmiféle bűnügyek nem képezték a kommunikáció tárgyát” – hangsúlyozta.
0 HOZZÁSZÓLÁS