Žiga: 66 beruházási projekt fejeződhet be 2017-ben

hirek.sk 2017. január 07., 17:21
POZSONY. A 2017-es esztendőben hatvanhat már folyamatban lévő, összesen 1,8 milliárd euró összértékű beruházási projekt fejeződhet be Szlovákiában, amely révén nagyjából 24 ezer munkahely létesülhet az országban. A projektek a gazdaság különféle szegmenseit érintik, nem csupán az autóipart, hanem az elektrotechnikai ipart, a gépipart, a vállalati szolgáltatások területét, illetve az informatikai ágazatot is – közölte Mindezt Peter Žiga gazdaságügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy 2016-ban 79 beruházási projekt volt folyamatban. „Ténylegesen 27 vagy 29 projekt fejeződött be” – tette hozzá Elmondása szerint Szlovákiának jól megy a sora. „Szlovákia jó hely a vállalkozások számára. Nem hallgatnék mindazon hangoskodókra, akik arról beszélnek, hogy mennyire rossz idehaza vállalkozni, hogy milyen ingatag az itteni vállalkozói környezet. Mindezt nem a kormány állítja, hanem a Szlovákiába érkező befektetők tényleges, konkrét lépései tanúskodnak róla” – mondta Žiga a TASR hírügynökségnek.

Elmondása szerint 2017 júliusáig az általa vezetett minisztérium jó néhány, a megfelelőbb vállalkozói környezet megteremtését célzó intézkedést kíván a kormány asztalára tenni. „Rendszerszintű intézkedésekről lesz szó, amelyek a munkacsoportokban lefolytatott viták eredményeiként születtek meg” – közölte.

„Egyben egy internetes oldal kialakításán dolgozunk, amely lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy kiigazodjanak a megkövetelt dokumentumokban, okmányokban a vállalkozás bizonyos fázisaiban. Például tájékoztatni fog arról, hogy miként alapíthatunk egyéni vállalkozást vagy hozhatunk létre jogi személyt, miként juthatunk vállalkozói támogatáshoz vagy éppen milyen jelentési kötelezettségek vonatkoznak egy vállalkozóra azt követően, hogy bejegyzésre került" – közölte a miniszter.

Amint azt a tárcavezető elmondta, 2017-ben a gazdaságpolitikát és a nyersanyag-politikát érintő stratégiai dokumentumok egy része is a kormány asztalára kerülhet. „Ezeken az anyagokon már 2016 áprilisa óta dolgozunk” – fűzte hozzá.

Az energetika területén idén a rendszerüzemeltetési költségek tarifájának (TPS) kérdésével is foglalkozni kíván a szaktárca. „Meg kívánjuk oldani a TPS-t. Tudatosítjuk, hogy talán ez egyike azon területeknek, amely kissé hátrányos helyzetbe hozza vállalkozói környezetünket”" – mondta. Žiga szerint a TPS-en strukturális módosításokat kell végrehajtani, mert az az elosztó társaságokat, a Szlovák Villamosenergia-átviteli Hálózatot (SEPS), de a bányászokat és a megújuló energiaforrások (OZE) és hőerőművek révén energiát termelőket is érinti.

„Az energetikai iparon belül 2017-ben az Eastring földgázvezetéket érintő projektjeink is ki vannak dolgozva. Ebben talán előre kívánnánk lépni” – jegyezte meg a miniszter. Elmondása szerint a szaktárca hosszú évek elteltével végre be kívánná fejezni a Szlovákia és Magyarország közötti villamosenergia-hálózat összekapcsolását. „A projekt a kidolgozás folyamatában van. Meglátjuk, miként reagál majd a magyar fél” – fűzte hozzá a gazdaságügyi miniszter.

Az energetika területén idén a rendszerüzemeltetési költségek tarifájának (TPS) kérdésével is foglalkozni kíván a szaktárca. „Meg kívánjuk oldani a TPS-t. Tudatosítjuk, hogy talán ez egyike azon területeknek, amely kissé hátrányos helyzetbe hozza vállalkozói környezetünket" – mondta. Žiga szerint a TPS-en strukturális módosításokat kell végrehajtani, mert a TPS az elosztó társaságokat, a Szlovák Villamosenergia-átviteli Hálózatot (SEPS), de a bányászokat, és a megújuló energiaforrások (OZE) és hőerőművek révén energiát termelőket is érinti.

„Az energetikai iparon belül 2017-ben az Eastring földgázvezetéket érintő projektjeink is ki vannak dolgozva. Ebben talán előre kívánnánk lépni" – jegyezte meg a miniszter. Elmondása szerint a szaktárca hosszú évek elteltével végre be kívánná fejezni a Szlovákia és Magyarország közötti villamosenergia-hálózat összekapcsolását. „A projekt a kidolgozás egy bizonyos folyamatában van. Meglátjuk, miként reagál majd a magyar fél" – fűzte hozzá a gazdaságügyi miniszter.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS