Felfüggesztik a szlovák hadtörténeti intézet vezetőjét

hirek.sk | MTI 2018. július 20., 19:43

Felfüggesztette pénteken a szlovák hadtörténeti intézet vezetőjét, Peter Gajdoš védelmi miniszter, miután kiderült, hogy Miloslav Čaplovič hadi felszerelést kölcsönzött az Éjszakai Farkasok nevű orosz motoros banda szlovákiai ágának.

Fotó: TASR

Čaplovič a TASR szlovák hírügynökségnek elmondta, hogy tiszteletben tartja a védelmi miniszter döntését, az ügy lezárultáig azonban nem akar nyilatkozni.

A védelmi tárca szerint a hadtörténeti intézet szerződést írt alá - a minisztérium tudta nélkül - a nagyszombati veteránjármű-múzeummal, hogy kölcsönözzenek katonai felszerelést az Alsókorompán székelő motoros bandának.

A védelmi miniszter elrendelte, hogy semmisítsék meg a szerződést, és vegyék vissza a hadi felszerelést, még ha az harcra nem is használható fel. Gajdoš ezenkívül utasította a hadtörténeti intézetet, hogy vizsgálja felül az összes szerződését.

"Nyilvánvaló, hogy Miloslav Čaplovič, a hadtörténeti intézet igazgatója nem végzett megfelelő háttérellenőrzést az egyesülettel kapcsolatban, ennélfogva túllépett hatáskörén" - mondta a TASR hírügynökségnek Danka Capakova védelmi szóvivő.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű ellenzéki liberális párt üdvözölte Gajdoš döntését, amelyet az SaS alelnöke, Lubomír Gaľko példaértékűnek minősített. Az SaS képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy a belügyminisztérium feloszlathat egy egyesületet, - mint fogalmaztak - "ha annak célja a személyes, politikai és más emberi jogok megtagadása és korlátozása, a gyűlöletre és az erőszakra uszítás vagy az alkotmány és más törvények megsértése". Az SaS jelezte, hogy ezt fel fogja vetni Denisa Sakova belügyminiszternek a parlament védelmi bizottságának következő ülésén.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti rokonszenvéről híres, 1989-ben alapított, radikális nacionalista szervezetként számon tartott motoros klubnak mára már több mint 11 ezer tagja van világszerte, számos közép-kelet-európai országban hozott létre már testvérszervezetet. Az orosz államfő korábban becsületrenddel tüntette ki a motorosok vezetőjét, és a kedvenc bandájának nevezte az Éjszakai Farkasokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS