Időjárás előrejelzés Dél-Szlovákia 2018. augusztus 10-12.

Hírek.sk 2018. augusztus 10., 10:01

Folytatódik a meleg, a nappali hőmérsékletek többnyire 30 fok körül alakulnak.

Ilyen volt az ég Búcson, augusztus 1-jén Fotó: Henzel Dániel
Péntek, augusztus 10

Hajnalban 18 és 24 °C közé csökken a levegő hőmérséklete, délután 30-35°C várható, Duna menti alföldön és a Kelet-szlovákiai alföldön lesz a legmelegebb.

Többórás napsütés mindenhol lesz. Délután, este a nyugati területeken zivatarok alakulnak ki, majd éjjel keleten is megjelenhetnek. Akár hevesebb zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, szélerősödéssel.

A mérsékelt, élénk légmozgás eleinte délies irányú lesz, de késő délután, este egyre többfelé északira fordul a szél, s zivatarok idején megerősödik, viharossá fokozódik, sőt nyugaton akár 90-100 km/h erejű széllökések is kísérhetik az égiháborúkat! A legnyugatibb területeken (kb. a Komárom-Pöstyén vonaltól nyugatra) csaknem egész nap északnyugati lesz a szél.

Szombat, augusztus 11

Hajnalban 18-22°C-ot mérhetünk, napközben 22-31°C-ig melegszik a levegő, keleten lesz a melegebb, nyugaton a hűvösebb.

Sok lesz felettünk a felhő, estétől nyugat felől csökken a mennyiségük. Záporok, zivatarok újra több helyen jöhetnek létre, kiadós csapadékkal kísérve.

A jellemzően mérsékelt, élénk szél nyugaton északnyugati, keleten délies irányból fog fújni, középen pedig változó irányú lesz, délutánra azonban a legtöbb helyen már északnyugatira fordul. 

Vasárnap, augusztus 12

Hajnalban 12-20°C-ig hűl a levegő (a középső területek völgyeiben várható hűvösebb hajnal), a legmagasabb értékek 27-31°C között alakulnak.

Reggelre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint néhol köd is kialakulhat.

Sok napsütésben bízhatunk. Csapadék kialakulásának már kicsi az esélye.

A mérsékelt, élénk légmozgás szinte mindenütt északi lesz.

 AZ ELMÚLT NAPOK IDŐJÁRÁSA

Az idei nyár eddigi legmelegebb hőhulláma határozta meg az elmúlt napok időjárását, jellemzően 30-35°C közötti csúcshőmérsékletekkel. A hőség mellé nagy területet érintő kiadós csapadék nem társult. Csütörtökön, augusztus 9-én Kassa és Eperjes megyében pattantak ki zivatarok, itt-ott felhőszakadással, szélerősödéssel. 

TÁVOLABBI KILÁTÁSOK

A jövőhéten továbbra is kitart a nyárias időjárás, az enyhe hajnalokat 30°C körüli napi maximum-hőmérsékletek követik, de velünk maradnak a záporok, zivatarok is.

 

Víztározóink, tavaink hőmérséklete:

Meleghegyi-tó: 26,9°C

Széles-tó: 26,5°C

Óruzsin víztározó: 26,0°C

Nagydomásai-víztározó: 25,9°C

 

Magyaroszági tavak vízhőmérséklete:

Balaton:

Siófok: 27°C

Balatonakali: 29°C

Velencei tó:

Agárd: 28°C

Fertő-tó

Fertőrákos: 27°C

Tisza-tó:

Tiszafüred 27°C

0 HOZZÁSZÓLÁS