Idén Tóth Péter Lóránt kapta a Jó Ember Díjat

hirek.sk 2016. május 02., 18:14
PÉCSVÁRAD. A Káplár László Jó Ember Díjat tizenegyedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Idén az elismerést Tóth Péter Lóránt kapta, aki több felvidéki iskolában is bemutatta már József Attila munkásságáról készült összeállítását. Az ünnepség helyszíne a pécsváradi vár díszterme volt.

Káplár László, a tizenhárom éve, 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró, az MTI munkatársa, a jó ember nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján. A kuratórium olyan személyek jelölését várja minden évben, akik a szívükkel látva egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és közben észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén. (A Hetedhéthatár web-oldaláról – www.hetedhethatar.hu/kaplar – elérhető a Káplár László Alapítvány honlapja.)

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.

A díj névadója, Káplár László természetbarátként családjával minden évben elment a Zengőre a bánáti bazsarózsa virágzásának idején, ezért a díjátadás is ehhez az időponthoz igazodik. A pécsváradi várban megtartott ünnepséget követően a résztvevők a Zengőre mentek, hogy a bánáti bazsarózsák társaságában emlékezzenek a díj névadójára és köszöntsék a 2016. évi díjazottat, Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós) tanárt, versvándort.

Tóth Péter Lóránt (az oklevél tanúsága szerint) a következő miatt érdemelte ki a Jó Ember Díjat: a kunszentmiklósi tanár, drámapedagógus, versvándor a Kárpát-medencében élőkhöz viszi el a költészet szeretetét: rendhagyó órákat tartva a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, vajdasági, muraközi gyerekeknek, és önálló esteket adva a felnőtteknek. Továbbá adományok gyűjtésével segíti a nehéz sorsú gyermekeket. Terve megvalósulását nagyban segíti a Határtalanul! program – mely lehetővé teszi számára, hogy a 2015/2016-os tanévben 147 Kárpát-medencei iskolába érkezzen meg a Vasútállomás című, József Attila életét és munkásságát bemutató összeállítása.

Tóth Péter Lóránt felvidéki előadásainak fogadtatásáról portálunk is beszámolt.

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi tulajdonosai:

Káplár László posztumusz – 2006

Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006

Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007

Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008

László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009

Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010

Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011

Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012

Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész) – 2013

H. Csongrády Márta (Debrecen, fotó- és képzőművész) – 2014

Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA létrehozója) – 2015

Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus, versvándor) – 2016

Forrás: Hirek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS