Idén száz éves a Comenius Egyetem

hirek.sk | TASR 2019. március 25., 15:25

Szlovákia legnagyobb és legrégibb egyeteme, a Pozsonyi Comenius Egyetem idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, amelynek alkalmából március 26. és 28. között 100 év Amosszal néven rendezvénysorozatot indít, amelyen kiállítások, előadások és beszélgetések várják a diákokat. Minderről Lenka Miller, az egyetem szóvivője tájékoztatott.

Az egyetem központi épülete Fotó: Univerzita

Az ünnepséget az egyetem érdekességeiről és történetéről szóló kiállítás nyitja meg. Szerdán egy másik, A Comenius Egyetem jelvényei nevű kiállítás nyílik. „A különleges kiállítás az egyetem fennállásának első ilyen jellegű tárlata" – mondta Miller.

Az ünnepségek legfontosabb napja szerda lesz. „Sajfa és Adela az alma materük helyszínén találkoznak, ahol leforgatják a Level Lama nevű youtube-sorozat egyik részét. A diákokra ezenkívül motivációs előadások várnak Veronika Velez-Zuzulovával, Daniel Hevierrel, Marek Šándorral és Michal ’Ego’ Strakával, valamint a Forbes száz évéről és arról, hogyan tanuljunk nyelveket" – ismertette a programot a szóvivő.

Előadást tartanak a hokiról, az ökológiáról, a GMO-ról, de olyan szokatlan témákról is, mint a szétválasztó diétának és a jing energiának az előadások minőségére gyakorolt hatása, az elektromos árammal való játék vagy a hűtlenség okai. Ezenkívül az egyes karok külön is készültek programmal.

A Jogi Kar tárgyalótermében egy bírósági pert fognak eljátszani, valamint az Európai Unióról lesz lehetőség beszélgetni. A Bölcsészettudományi Kar régészeti leleteket, a Természettudományi Kar pedig 2500 ásványból, meteoritból, tektitből és kristályból álló gyűjteményt fog kiállítani.

A Matematika, Fizika és Informatika Kar bemutatja a laboratóriumait. „Amennyiben az idő kedvező lesz, az érdeklődők délután négy órától megtekinthetik a Napot, este hét órától pedig egy speciális filteres távcső segítségével az éjszakai égboltot" – tette hozzá Miller.

A Cirill és Metód Római Katolikus Teológiai Kar megnyitja a nagy aulát és a kis aulát, ahol 1919-ben az első rektor beiktatási beszéde is elhangzott. A program részeként sportnap is lesz, amely két helyszínen, a Malomvölgyben és a Testnevelési Karon kap helyet.

A Comenius Egyetem az iskola fennállásának 100. évfordulója alkalmából J. A. Comenius képmásával ellátott emlékérmet ad ki. A Szlovák Nemzeti Bank júniusban tíz euró értékű ezüst gyűjtői érmét bocsát forgalomba, a Szlovák Posta pedig 200 000, egyenként 1,90 euró értékű postai bélyeget ad ki ugyanebből az alkalomból.

Az egyetemnek ugyan nem jogelődje, de előzménye volt a Pozsonyban 1914-ben indult Erzsébet Egyetem, amelyet 1919-ben az impériumváltást követően előbb Budapestre, majd Pécsre helyeztek át. A pozsonyi orvosi karon oktatott a később Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS