I. Csámpai Világtalálkozó az eredetkutatás és közösségkovácsolás jegyében

hirek.sk 2017. szeptember 12., 09:34
NYITRACSEHI. Komoly múlttal rendelkezik a Csámpai családnév, amely előkelő helyet foglal el a Kárpát-medence néhány régiójára jellemző vezetéknevek között. Egyebek mellett ez is indokolta az I. Csámpai Világtalálkozó zoboralji megrendezését. A szeptember 15-17. között Nyitracsehi kultúrházában zajló, érdekesnek ígérkező rendezvényről annak főszervezője, dr. Csámpai Ottó szociológus, író tájékoztatta portálunkat.
Csámpai Ottó szociológus, író

„Tőlem származik az I. Csámpai Világtalálkozó megvalósításának ötlete, amely már régóta érlelődik bennem. Mi tagadás, gyermekkoromban némi szégyenérzetem volt a vezetéknevem miatt, amiről azt hittem, hogy a nem túl hízelgő csámpás jelzőre asszociál. Eleinte főleg ez a tévedés ösztönzött családfa- és vezetéknév-kutatásra, majd miután tudatosítottam, hogy Nyitracsehiben milyen sok egymással vérségi vagy csak névrokon él, belőlük összetartó közösséget is akartam kovácsolni“ – mondta el a Hírek.sk-nak Csámpai Ottó, aki a Szent György Lovagrend felvidéki nagypriorjaként is közismert.

Levéltári kutatásai során többedmagával együtt sok érdekességet derített ki a Csámpai családnév eredetéről és viselői jelenlegi tartózkodási helyeiről.

„Rajtam kívül több Csámpai nevű ismerősömet is foglalkoztatta e név eredete. Köztük Csámpai László történész barátomat is, akivel együtt rájöttünk, hogy a magyarországi Paks külvárosa Csámpa, amely elnevezését régebben rövid „a“ betűvel, azaz Csampaként tüntették fel. Az onnan származó elődeinket is még Csampainak hívták. A fellelhető okiratok szerint a Nyitracsehiben élő Csámpaiak első házasságkötése 1789-ben volt: Csámpai András Németh Annát vette feleségül. Jelenleg csak a szülőfalumban, Nyitracsehiben hozzávetőleg száz Csámpai család lakik, vagyis az 1300 helyi lakosnak majdnem a fele e vezetéknév viselője. Más zoboralji községekben és Nyitrán csak a Nyitracsehiről házasság révén elköltözött Csámpaiak és leszármazottaik élnek. További névrokonainkra bukkantunk Magyarországon, Németországban, Csehországban és Svédországban is, akikkel szintén kapcsolatba léptünk. Örömmel fogadták megkeresésünket, közülük többen személyesen is jelen lesznek a hétvégi I. Csámpai Világtalálkozón, mások pedig az eseményen kivetítendő videó-üzenetekben üdvözlik a kezdeményezést“ – mondta a főszervező, jelezve azt is, hogy a hétvégi rendezvényre minden érintett térség képviselői közül meghívtak pár Csámpait.

Változatosnak ígérkezik a háromnapos találkozó műsora, ami majd szeptember 15-én, pénteken 16 órakor három, Nyitracsehiben, illetve Gímesen élő, műkedvelő festő Csámpai műveiből rendezett kiállítás megnyitójával kezdődik. Szombaton reggel 9 órától, a köszöntők után a főszervező személyesen tart majd előadást a Csámpai név eredetéről, viselőinek kimagasló eredményeiről és a szépirodalmi művekben való szereplésükről. Délután két órakor buszos zarándoklatot szerveznek a közeli alsóbodoki Esterházy-kápolnához, ahol Esterházy János mártír gróf hamvai végre méltó helyre kerülnek. Este fél nyolctól pedig a Csámpai nevet viselő fiatalok kultúrműsorral örvendeztetik meg a jelenlevőket.

Mercedesz Csampai énekesnő

„Nem akarunk átláthatatlan tömegrendezvényt, ezért eddig csak hozzávetőleg félszáz érdeklődőt hívtunk meg a bejelentkezett Csámpai családok képviselői közül. A legtöbben három napig maradnak a találkozón, de olyanok is akadnak, akik csak egy-egy napra tudnak eljönni közénk. A hivatalosan feltüntetett műsoron kívül az eseménynek további két szívmelengető mozzanata is lesz: ft. Csámpai Norbert atya celebrálja majd a vasárnap 10 órakor a helyi római katolikus templomban kezdődő ünnepi szentmisét. Bár ő már Magyarországon szolgál, ám a szülei továbbra is Nyitracsehiben élnek. Aznap tartjuk a legifjabb Csámpai, azaz a mindössze párhetes, falunkban élő Eszter keresztelőjét is – mintegy jelezve: vannak-lesznek, akik továbbviszik ezt a családnevet“ – mondta bizakodással Csámpai Ottó.

A hajdani Csámpai nemzetség több rokoni ágból alakult ki. Sőt, az is megtörtént, hogy két Csámpai kötött házasságot egymással. „Dokumentumok bizonyítják: Nyitracsehiben arra is volt példa, hogy két egymással rokonságban nem álló Csámpai nevű fiatal házasodott össze. Utódaik is bejelentkeztek a világtalálkozónkra. Ezt csak annak bizonyításaként említem, hogy e téren még bőven akad kutatnivaló, amibe e név fiatalabb viselőinek is érdemes lesz bekapcsolódniuk“ – jegyezte meg.

Portálunk kérésére néhány ma élő neves Csámpait is említett. „Köztudott, hogy a híres budapesti Rajkó Művészegyüttes, azaz a Rajkó Zenekarból és a Rajkó Tánckarból álló roma és magyar művészeti csoport idén ünnepeli megalakulásának 65. évfordulóját. Az már kevésbé, hogy tehetséges ifjú muzsikusokból 1952-ben egy Csámpai Ivó nevű hegedűművész hozta létre a később nagy hírnevet szerző zenekart. Megtaláltuk a Németországban élő zongoratanár fiát, akivel magyar nyelven tudtunk kommunikálni. További érdekességként felfedeztem egy Yvo Champayt, alias Csámpai Jancsi nevű cigányprímást, aki Liverpoolban 1926-ban házasságot kötött az indiai alkirály unokájával. A neves Csámpaiak között található a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) dolgozó vegyészprofesszor, Csámpai Antal, illetve a Svédországban élő Csampai Mercedesz európai hírű énekesnő. Néhány évvel ezelőtt München alpolgármestere Csámpai Sabine volt. Tollforgatók is találhatók a Csámpaiak között, azaz a Nyitracsehiről származott, Berencsen élt Ferenc már elhunyt, könyvét a találkozón is szemrevételezhetik a vendégek. Az említett László barátom verseskötete pedig a közeljövőben jelenik meg. Megemlíteném még a szintén Nyitracsehin élő Csámpai Judithot is, aki pedig arról híres, hogy már többször is átúszta a Balatont. Folyamatosan a távolabb élő Csámpaiakkal is megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot, de sajnos, a külföldiek között olyanok is akadnak, akik már nem tudnak magyarul“.

Csámpai Judith

A világtalálkozó önköltséges, azokat, akik mindhárom napot Nyitracsehiben szeretnék tölteni, helyi családoknál vagy nyitrai hotelekben szállásolják majd el. A főszervező leszögezte: az eseményről esetleg éppen a portálunk által értesülő, előre be nem jelentkezett Csámpaiakat is szívesen látják.

„Zoboralján és másutt is azért van nagy szükség az ilyen közösségkovácsoló rendezvényekre, mert az emberek többsége legszívesebben begubózik otthonába, s ahelyett, hogy szabadidejében másokkal ismerkedne, barátkozna, inkább csak a tv-műsorokat nézi. Ezen az elidegenedéshez vezető áldatlan állapoton is változtatni szeretnénk névrokonaink összeismertetésével, hiszen a találkozó alatt kötetlen beszélgetésekre, egymás alaposabb megismerésére is bőven akad majd lehetőség. Annak reményében igyekszünk megalapozni a „Csámpaiak közösségét“, hogy e világtalálkozónak – a tettre kész fiatalok bevonásával – a későbbiekben folytatása következik. Abban is bízom, hogy ha az ifjabb nemzedék képviselői többet megtudnak a nevük eredetéről, ez majd további kutatásokra is sarkallja őket – visszatérnek a gyökereikhez, hiszen a múlt ismerete nélkül jövőnk sem lehet“ – mondta végül Csámpai Ottó.

0 HOZZÁSZÓLÁS