Húsz éve történt a nagy dunaszerdahelyi maffiavérengzés

hirek.sk | TASR 2019. március 24., 12:56

Hétfőn lesz pontosan húsz éve, hogy a dunaszerdahelyi Fontana bárban hatalmas vérengzést rendezve meggyilkoltak 10, a Pápay-klánba tartozó alvilági személyt. A rendőrség számára ez rendkívüli kihívás volt – emlékezett vissza Ján Pipta, korábbi rendőrfőkapitány.

Fotó: TASR

Az addig példátlan leszámolásban végeztek a csoport vezetőjével, Pápay Tiborral, alias Papa Joe-val is. „Azonnal a helyszínre siettem. Emberileg is megérintettek a történtek, egy életen át kitörölhetetlenül emlékezni fogok rá. Szakmai szempontból az eset ugyanakkor hihetetlen kihívás elé állította a rendőrséget. A szakma legjobbjait hívtuk össze, a nyomozók akkori vezetője, Jaroslav Ivor is Dunaszerdahelyre érkezett” – mondta el Pipta, aki 1998 és 2001 közt volt Szlovákia rendőrfőkapitánya.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

„Ezzel a gyilkossággal vette kezdetét Szlovákia egyik szervezett bűnözői csoportjának a leépülése.”

Én személy szerint úgy gondolom, hogy az 1998-as parlamenti választások után megerősödött a rendőrség önbizalma. Szervezeti változások történtek, a vezető pozíciókba gyakorlott, hozzáértő szakemberek kerültek, és nagy erőkkel kezdtük felderíteni az országban zajló erőszakos bűncselekményeket.

„Ezt igazolják az 1999-es és 2000-es évi statisztikák is” – tette hozzá a volt rendőrfőkapitány.

A dunaszerdahelyi Fontanába, a Pápay-csoport kedvenc törzshelyére 1999. március 25-én, este 19.15 után hatolt be három maszkos férfi – kommandósnak álcázva –, és néhány perc alatt végeztek az emeleti részen tartózkodó 9 emberrel, míg a tizedik ott tartózkodó később, a kórházban halt bele sérüléseibe.

Az áldozatok a helyi bűnszövetkezet tagjai, valamint azok vezetője – aki egyben az országos alvilág egyik vezetője is volt – Pápay Tibor voltak. Pápay egy időben az alvilág hírhedt alakjának, Miroslav Sýkorának is dolgozott. Václav Havel elnökké választása alkalmából hirdetett amnesztia következtében került szabadlábra. A Pápay-klán tagjai kártyázni jöttek össze kedvenc helyükön, de néhány forrás szerint úgy csalták oda őket a találkozóra.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A nagy sajtónyilvánosságot kapott ügyben Raisz Csaba, testvére Szilárd, Szamaránszky Árpád, valamint a gyilkosság állítólagos megrendelője, Sátor Lajos lettek megvádolva, továbbá Reisz Andor neve is felmerült. Végül, Szamaránszky kivételével – aki autóbalesetben hunyt el – mindannyian nyom nélkül tűntek el. A Nagyszombati Kerületi Bíróság 2001 októberében leállította a Raisz testvérek elleni eljárást, akiket a Pápay-gyilkosság előkészítésével vádoltak meg, mivel ekkor már halottnak nyilvánították őket.

A média 2011 márciusában adta hírül, hogy Dunaszerdahely Csótfa városrészében, az egykori szövetkezet területén két halott férfi testének maradványait találták meg, Raisz Szilárd és Csaba holttestét. Meggyilkolásukkal a rendőrség még abban az évben Sátor Lajost gyanúsította meg, aki ellen ekkor rendőrségi elfogatóparancs volt érvényben. Sátor Lajost 2010 decemberében gyilkolták meg, 2016 májusában a rendőrség ezt a hírt hivatalosan is megerősítette.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS