Hrnko valószínűtlennek tartja a részvételt

hirek.sk | MTI 2018. május 15., 19:20

Valószínűtlennek tűnik, hogy Szlovákia részt vett volna a vietnami állampolgár Németországból való elrablásában, és hogy egy szlovák kormánygépet használtak volna fel erre a célra. Ezt Andrej Hrnko (SNS), a védelmi bizottság elnöke jelentette ki, melynek keddi ülésén meghallgatták Denisa Saková (Smer-SD) belügyminisztert és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt is.

Fotó: TASR

Hrnko elmondása szerint nem igazolódtak be a német fél információi, miszerint a szlovák kormánygép fedélzetén egy megvert és ágyhoz kötözött személyt szállítottak volna. Hozzátette: Saková és Gašpar a bizottsági ülésen kifejtették, hogy a vietnami küldöttség minden tagját szabályosan ellenőrizték, és senkit sem vittek fel erőszakkal a gépre.

Arra a kérdésre, hogy ezt Saková és Gašpar hogyan bizonyították be, ha már nem létezik a repülőtéri videofelvétel, azt válaszolta: „Önöknek nem elég egy szlovák parancsnok szava? Nekem elég.”

Milan Krajniak (Sme rodina) ellenzéki képviselő értékelte, hogy a miniszter és a rendőrfőnök részletesen tájékoztatták az ügyben a képviselőket. „Viszonylag pontosan be tudták bizonyítani, hogy a rendőri együttműködés nem mondott csődöt, éppen ellenkezőleg” – tette hozzá.

Szerinte a szlovák fél tudatosan nem vett részt semmilyen illegális akcióban. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az elrabolt vietnami férfi elméletileg a kormánygépen lehetett, a szlovák hatóságok tudta nélkül. Ez csak úgy fordulhatott elő, hogy a rendőrök az útlevél-ellenőrzés során nem tudták megkülönböztetni a vietnami delegáció tagjainak arcvonásait, „tekintettel az eltérő rasszra, és képviselőinek hasonlóságára az európaiak szemében”.

Grendel Gábor (OĽaNO) ellenzéki képviselő szerint ugyanakkor nem sikerült eloszlatni minden kételyt. „Tény ugyanis, hogy azok az autók, amelyekkel elrabolták őt Németországból, Szlovákia területén voltak akkor, amikor ide látogatott a vietnami delegáció, amely aztán a szlovák kormánygéppel utazott el Moszkvába” – hívta fel a figyelmet Grendel a német média által közölt információkra.

A képviselő egyszersmind rámutatott, hogy a vietnami fél tavaly augusztustól, amikor az üggyel először foglalkozott a német média, nem tudta bizonyítani, hogy Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó, aki menedékjogot kért Németországban, legális úton távozott volna az országból.

„Százszázalékos bizonyossággal senki sem állíthatja, hogy a szlovák kormánygép fedélzetén volt, a szlovák belügyminisztériumnak ugyanakkor kiemelt figyelmet kellene fordítania arra, hogy kiderüljön, hogyan másképpen juttatták haza az állampolgárukat” – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

0 HOZZÁSZÓLÁS