2019. március 3., 12:50

Hrabko: Ne vegyük annyira biztosra az előrejelzések adatait

Az államfőválasztási előrejelzések szerint nagyon megugrott Zuzana Čaputová támogatottsága, de azért nem mehet annyira biztosra - véli Juraj Hrabko publicista. Szerinte ugyanis túl magas választókedvet mutatnak ki a felmérések, ami a valóságban valószínűleg jóval alacsonyabb lesz a jelenleg vártnál.

Maroš Šefčovič Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A publicista szerint Čaputová arányszámainak megemelkedése összefügg Robert Mistrík visszalépésével.

„Mistrík úr szerintem gyengén szerepelt a választási beszélgetések során, és a kampánystábja is gyengén muzsikált.

Végül, nagyon okosan arra a következtetésre jutott, hogy nincs túl sok esélye államfővé válni, és már így is elég sok pénzt költött a kampányára. A nagy kérdés, hogy Čaputová stábja mit tud kezdeni a hirtelen előrelendüléssel. Teljesen új stratégiára van ugyanis ezután szüksége” - jegyezte meg Hrabko.

A másik oldalon, Maroš Šefčovič kampánya nem elég meggyőző, és inkább a Smer-SD választóinak szól.

„Ez nem Šefčovič kampánya, hanem a Smer-SD-é, hiszen eleve később indult, a párt jó ideig Miroslav Lajčákot szerette volna meggyőzni az indulásról” - véli a publicista.

Hrabko szerint mind Šefčovič, mind pedig Čaputová olyan dolgokat ígérnek a választóknak, amelyeket köztársasági elnökként elég nehéz lenne betartani.

Čaputová esetében ez még megbocsátható, hiszen eddig nem szerepelt a nagypolitikában, de a másik esélyes esetében ez kicsit furán hat.

Megosztás
Címkék