HIRDETÉS

Holcová: Kuciak elővigyázatos volt, titkosította az üzeneteit

hirek.sk 2018. március 08., 12:10
POZSONY, PRÁGA. Ján Kuciak nem egy ifjú, heves, óvatlan újságíró volt – jellemezte őt az Aktuálnì.cz internetes napilapnak adott interjújában cseh kolléganője, Pavla Holcová, akivel a meggyilkolt újságíró együttműködött.

Egy nappal azután, hogy a szlovák rendőrség megtalálta az oknyomozó újságíró és menyasszonya holttestét, a Cseh Oknyomozó Újságírói Központ (ÈCIŽ) alapítója rendőri védelmet kapott. Kuciakkal ugyanis hosszú hónapokon át dolgozott az olasz maffia szlovákiai ténykedésének feltárása érdekében – említi a cseh hírportál.

Holcová szerint Kuciak fiatal kora ellenére elővigyázatos volt. „Valamennyi kommunikációnk – mivel mindketten más-más országban tartózkodtunk – online zajlott, de néha személyesen is találkoztunk” – mondta el az újságíró. Hozzátette: az e-maileket Kuciak titkosította, a „telefonbeszélgetések során pedig semmi érzékeny dolgot nem említettünk".

Kuciak Holcová tájékoztatása szerint nem beszélt arról, hogy veszélyben érezné magát. „Én beszélgettem el vele a lehetséges kockázatokról. Amikor az utolsó cikkén dolgoztunk, csapatunkban olaszországi kollégáink is voltak, akik pár hónappal ezelőtt megírták, hogy az olasz rendőrség figyelmeztette őket, veszélyes emberekről van szó, ezért érdemes nagyon vigyáznunk” – pontosította az elmondottakat.

A cseh újságíró megjegyezte, egyelőre csak összegyűjtötték és elemezték a nyilvánosan elérhető dokumentumokat, ezért azt gondolták, hogy még nem érték el a veszélyes szakaszt. „A biztonságuk valamilyen fokozására abban a szakaszban került volna sor, amikor elkezdtük volna megszólítani a konkrét személyeket, hogy nyilatkozzanak arról, amit írunk” – tette hozzá.

Az Aktuálnì.cz kérdésére, miszerint azt gondolja-e, hogy Kuciak meggyilkolása mögött valóban az olasz maffia áll-e, Holcová azt felelte, hogy nem akar spekulációkba bocsátkozni. „Az ügy körül még sok a kérdés. A 'Ndrangheta nem szokott újságírókat gyilkolni – sem Olaszországban, sem másutt. De tényleg nem tudom. Az egyetlen dolog, amiről meg vagyok győződve, az, hogy a gyilkosság nem függött össze a magánéletével, mert ő egyáltalán nem volt konfliktuskereső ember” – húzta alá.

Holcová végül kizárta a lehetőséget, hogy a gyilkosság a bírósági maffiával függött volna össze, amely leleplezésén Radovan Bránik szlovák publicista szerint Ján Kuciak állítólag szintén dolgozott. „Véleményem szerint ez nagyon valószínűtlen lenne. Az már egy régi ügy. Ráadásul Ján egyáltalán nem így dolgozott. Õ nagyon is tudatosította azt, hogy azt, amin dolgozik, meg kell osztania a nyilvánossággal, mert ez a védelem egyik formája. Egyáltalán nem volt egy ifjú, heves, óvatlan újságíró” – fogalmazott.

Holcová arról is beszélt, hogy a helyzet miért éppen most éleződött ki, pedig az olasz maffia esetén Kuciakkal már egy hónapja dolgoztak. Elmondta: Kuciak kérvényeket kezdett küldözgetni az illetékes hivatalokba, hogy tegyék lehetővé az információkhoz való szabad hozzáférést. „A formanyomtatványba az állandó lakhelyet is be kell íni. A hivatalnokok pedig nagy valószínűséggel figyelmeztették azokat az embereket, akikről kérdezősködött. Ez az egyik lehetséges elmélet. Nagyon érzékeny kérdésekről kezdett érdeklődni” – mondta a cseh újságíró.

0 HOZZÁSZÓLÁS