Hogyan vélekednek a közelgő népszavazásról az EP-képviselők?

hirek.sk 2015. január 04., 11:52
POZSONY. Különbözik egymástól Szlovákia európai parlamenti képviselőinek a családról szóló népszavazással kapcsolatos véleménye. A SITA hírügynökség mind a 13 EP-képviselő közelgő referendummal kapcsolatos véleményét kikérte, ám azt csak tízen árulták el.
Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke egyértelműen referendumellenes, azt fölöslegesnek tartja, ezért azon részt sem vesz.

"A kérdések egyike sem változtat a létező jogi állapoton. Teljesen mindegy, hogy a választópolgárok 50 százaléka el sem megy szavazni, vagy éppen elmegy, s a többség nemmel szavaz, esetleg elmegy és a többség igennel szavaz – egyáltalán semmi sem változik. Emiatt ezt a referendumot kidobott 6 millió eurónak tartom" – véli Sulík.

Ez alkalommal Monika Flašíková Beòová (Smer-SD) sem megy el szavazni. "Alapvetően erkölcstelennek tartom a kisebbség olyan jogairól szavazni, amelyekkel ráadásul az érintett kisebbség Szlovákiában nem is rendelkezik. Csupán a társadalom bizonyos csoportja elleni gyűlöletkeltésről van szó" – szögezte le.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) másik EP-képviselője, Boris Zala sem akar voksolni. "A referendumban feltüntetett valamennyi kérdést törvény szabályozza. Ezt a szabályozást elégségesnek és a szlovák társadalomban jelenleg meglevő gondolkodásmódot megfelelőnek tartom" – jelentette ki. Meg van győződve arról, hogy Andrej Kiska államfőnek nem kellett volna kihirdetnie a népszavazást.

Bár Eduard Kukan, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) EP-képviselője tiszteletben tartja a családdal összefüggő értékeket, a népszavazáson mégsem vesz részt. "Ez az álláspontom magyarázatot ad arra, hogy mit is gondolok erről a referendumról" – jegyezte meg.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja (MKP) EP-képviselője sincs meggyőződve arról, hogy erre a referendumra valóban szükség van, és ráadásul éppen most. Attól tart, hogy az majd nagyon megosztja a társadalmat, ezért inkább kontraproduktívnak minősülhet.
"Magam is a hagyományos család pártján állok, négy lánygyermeket neveltem fel. Szlovákia ezzel kapcsolatos jelenlegi törvényeit elegendőeknek tartom. Ebből az következik, hogy még nem döntöttem el, részt veszek-e majd a referendumon" – magyarázta. 

Határozottan a népszavazás hívei a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) EP-képviselői. Miroslav Mikolášik ezzel kapcsolatban elmondta: "Ezzel a referendummal is egyértelműen támogatom az egy férfi és egy nő házasságán alapuló családot, s azon biztosan részt is veszek. Ez számomra természetes és nagy megtiszteltetés".

Anna Záborská ugyancsak pozitív választ szándékozik adni a népszavazás során feltett mindhárom kérdésre. "Senkit sem diszkriminál a házasság egy férfi és egy nő kötelékeként törvényben történő feltüntetése – a törvényeink már emberemlékezet óta mindmáig így értelmezik a házasság fogalmát. Például azok az emberjogi aktivisták, akik a referendumot most elutasítják, eddig nem vonták kétségbe a házasság hatályos törvényben történő megfogalmazását" – állítja Záborská.

Nagy József, a Most-Híd EP-képviselője is pozitívan viszonyul a közelgő népszavazásra. Úgy véli, hogy a hagyományos család nagyobb támogatottságot és védelmet érdemel. "Mivel a referendum jóváhagyott 3 kérdése senkinek a pozícióját nem rontja, és a jogait sem csökkenti, legitim dolog az emberek véleménye iránti érdeklődés, s egyúttal az a családügyi politikát előtérbe is állítja. Remélem, hogy nem maradunk csak a szavak szintjén" – mondta el, hozzátéve: négy gyermek apjaként biztosan elmegy a népszavazásra.

Ivan Štefanec, az SDKÚ-DS EP-képviselője saját bevallása szerint tiszteletben tartja a népakaratot és valamennyi olyan demokratikus eszközt, amelyekkel a polgárok kifejezik a saját nézeteiket. Emiatt jelen lesz a népszavazáson. "A saját lelkiismeretem és értékrendem szerint szavazok majd, amelyek alapját a család védelme jelenti" – nyilatkozta.

Branislav Škripek, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) EP-képviselője három igennel válaszolna a referendum során. "Azt gondolom, hogy szükségszerű véleményt nyilvánítani azzal kapcsolatban, hogy a férfi és a nő házasságát, valamint a gyermekeket megvédjük a nemi ideológia értelmetlen következtetéseinek a hatásai elől, amelyek az Európai Unióból ránk zúdulnak" – szögezte le.
Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS