Heves reakciókat váltott ki a Hedvig elleni vádemelés

hirek.sk 2014. április 05., 10:28
POZSONY. Heves reakciókat váltott ki és bírálatok sorozatát indította el, hogy hét évig tartó eljárás után a Legfőbb Ügyészség vád alá helyezte Žák-Malina Hedviget.

Žák-Malina Hedvig 2006-ban bűntett áldozatává vált, amikor Nyitrán brutálisan megtámadták – jelentette ki Roman Kvasnica, a fiatalasszony védőügyvédje arra reagálva, hogy a Legfőbb Ügyészség hamis tanúzás miatt vádat emelt ügyfele ellen. „A mai napig nem tudja, mit mondhatott a bűnüldöző szerveknek, ami nem felelt meg a valóságnak“ – hangsúlyozta hozzáfűzve, hogy Szlovákia egyszer már bocsánatot kért Hedvigtől. „Ma az újságíróktól tudtuk meg, hogy vádat emeltek ellene. Le a kalappal a szlovákiai igazságszolgáltatás előtt!“ – tette hozzá a védőügyvéd.

A Fair-play Szövetség (AFP) sokkolónak tartja a vádemelést. A Legfőbb Ügyészségnek bocsánatot kellene kérnie „az elszúrt rendőrségi kivizsgálás, gyanús orvosszakértői vélemények és az alapvető emberi jogok megsértésének gyanúja miatt“, nem pedig vádat emelni – véli a civil szervezet.

A szövetség szerint megdöbbentő, hogy az ügyészség hét év után sem tudja megmagyarázni, mi az, amiben Žák-Malina Hedvig hazudott. „Egy demokratikus államban az ügyészségnek a függetlenség és a jog betartása biztosítékának kellene lennie. A Legfőbb Ügyészség az eset kapcsán folytatott eljárásával jelentősen aláássa a polgárok jogállamba vetett hitét“ – mondta Pavol Laco, a Fair-play Szövetség képviselője.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) úgy véli, a vádemelés politikai megrendelés Malina Hedvig ellen. „A Magyar Közösség Pártja szerint a Malina Hedvig elleni pénteki, április 4-ei vádemelés azt bizonyítja, hogy a szlovák igazságszolgáltatás politikai megrendelésre dolgozik, akár egy ártatlan nő meghurcolásának árán is. Ettől a naptól a jogállam léte alapjaiban rendült meg ismételten. Bízunk benne, hogy Malina Hedvig új hazájában, Magyarországon megtalálja a biztonságot saját maga és családja számára” – közölte portálunkhoz eljuttatott állásfoglalásában a párt.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt szintén rendkívüli csalódottságának adott hangot a vádemelés kapcsán. „Azzal ellentétben, ahogy a szlovákiai kormányzó maffiának sikerült lesöpörni az asztalról a Gorilla-ügyet, a katonai titkosszolgálatnál történt hűtlen kezelést vagy az emissziós kvótákkal való visszaéléséket, ez valóban példátlan“ – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke.

Sulík úgy véli, az ügyet Robert Kaliòák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő már a kezdet kezdetén politikai síkra terelte, mikor egy sajtókonferencián előrevetítették a bűnüldöző szervek döntését. „A vádemelés ennek a sajtókonferenciának a nyomdokain halad. Kíváncsi lennék rá, milyen szerepet játszik az ügyben az új főügyész, Jaromír Èižnár“ – tette hozzá a pártelnök.

Lucia Žitòanská volt igazságügyi miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő szintén csalódott a hét évig tartó eljárás után tett vádemelés miatt, mivel úgy véli, ez nem jó jel az igazságszolgáltatás számára. „Az eljárás hihetetlenül sokáig tart. Nyilvánvaló, hogy ilyen hosszú idő után már tulajdonképp nem is lehetséges a teljes igazság kiderítése” – jelentette ki. A volt igazságügyi miniszter sokkolónak tartja az ügy alakulását, s úgy véli, azt már régen le kellett volna zárni. Egyúttal emlékeztetett: Jaromír Èižnár főügyész azt mondta, gyors lépések várhatók az ügyben.

frissítve 10:28

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS