Hétfőn nevezi ki a rendőrfőkapitányt Denisa Saková

hirek.sk | TASR 2019. április 14., 12:23

Milan Lučanskýt nevezi ki hétfőn országos rendőrfőkapitánynak - jelentette ki Denisa Saková belügyminiszter a TA3 hírtelevízió A politikában című politikai vitaműsorában.

Ekkor még három jelölt várt a döntésre Fotó: TASR

Döntését azután hozta meg, hogy személyesen találkozott a két jelölttel: Milan Lučanský, jelenlegi ideiglenes rendőrfőnökkel és Ivan Šefčík, prágai rendőrségi attaséval. Saková a két jelölttel pénteken találkozott, amikor a rendőrség fejlődéséről és jövőképéről is beszélt velük.

„Ez a határozott döntésem. Hozzáteszem, hogy a döntésem fő oka a védelmi bizottság szavazásának eredménye volt, mivel Lučanskýra 7 tag szavazott, míg ellene egy sem” - mondta Saková. Szavai szerint a másik jelölt, Ivan Šefčík eggyel kevesebb szavazatott kapott, viszont ketten ellene voksoltak.

A két jelöltet szerdán ajánlotta a parlament védelmi bizottsága, míg Ivan Piliart, a Besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság főnökét nem találták alkalmasnak a feladatra.

A rendőrfőkapitányt eddig is a belügyminiszter nevezte ki, de ajánlások nélkül. Az új szabályok értelmében a kinevezést egy álláspályázat előzte meg, illetve a parlament védelmi bizottságának ajánlása is szükséges volt hozzá.
Az új rendőrfőnök megbízatási ideje négy évig fog tartani. A pozíciót betöltő személy ismét kinevezhető lesz. Az új szabályozás értelmében a miniszter komoly indokkal leválthatja őt, a döntést azonban háromötödös többséggel jóvá kell hagynia a védelmi bizottságnak is.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS