HIRDETÉS

Hétfőn lemond Kaliòák?

hirek.sk 2018. március 08., 14:33
POZSONY. Robert Kaliòák belügyminiszter hétfőn várhatóan benyújtja a lemondását – értesült a SITA hírügynökség, amely szerint a belügyi tárca vezetését a minisztérium jelenlegi államtitkára, Denisa Saková veheti majd át.

Denisa Saková 2012-2016 között a belügyi tárcánál a szolgálati hivatal vezetőjeként dolgozott. Az első Fico-kormány idején ugyanennél a tárcánál az informatikai és biztonsági részleget vezette. A 3. Fico-kormány alatt lépett be az Irány-Szociáldemokráciába (Smer-SD). Hozzávetőleg egy évvel ezelőtt Fico több alkalommal is magával vitte őt a régiós kiszállásokra, amelyeken új arcként mutatta be.

A Most-Híd is kérte Kaliòák menesztését

Kaliòák tisztségéből történő távozását gyakorlatilag már Robert Fico harmadik kormányának kezdete óta emlegetik. A koalíciós tárgyalások során a két koalíciós partner, a Most-Híd vegyespárt és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is kérte a leváltását. Leváltására az ellenzék is több kísérletet tett a Bašternák-ügy kapcsán is. A Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után kirobbant botrányt követően a Most-Híd kérte a menesztését.

Kuciak befejezetlen cikkét, amelyben a kalábriai maffia, a ´Ndrangheta és a jelenlegi kormányzati körök összefonódásáról is ír, az Aktuality.sk és más hírportálok is publikálták. Kaliòák az ügy kezdete óta azt állítja: azért kell a miniszteri poszton maradnia, hogy a nyomozás ne öltsön politikai színezetet.

Az ellenzék azonban ragaszkodik Kaliòák miniszter és Tibor Gašpar országos rendőrkapitány menesztéséhez. Andrej Kiska köztársasági elnök szerint a jelenlegi feszült helyzetből vagy a kormány széleskörű átalakítása, vagy az előre hozott választások jelenthetik a kiutat. Az ellenzék azt is jelezte, hogy a parlamentben bizalmatlansági szavazást kezdeményez a kormány ellen.

Fico összeesküvés-elméleteket gyárt

A Most-Híd – amelynek elnöke, Bugár Béla a válság ellenére szabadságra utazott  a Maldív-szigetekre – összehívta az országos tanácsát, majd az dönthet arról, hogy a párt a kormányban marad-e. A tervezett ülést hétfőn vagy kedden tartják. Robert Fico, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke pedig hétfőre tervez egy kétoldalú találkozót Bugárral, amit majd a koalíciós tanács ülése követ. Azon végérvényesen döntenek Kaliòák sorsáról. Bugárékat a kormányfő Kiska elnökről szóló kijelentései is nyugtalanítják. Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter a Kiska és Soros György együttműködéséről szóló kijelentéseket úgy jellemezte, hogy „azok egy demokratikus országban elfogadhatatlanok“.

Kaliòák távozása nem az első személycsere lenne a jelenlegi válság idején. Fico hajdani közeli munkatársa, Marek Maïariè nemrég távozott a kulturális miniszteri tisztségből. A kormányfő további közeli munkatársa, Roman Šipoš, a miniszterelnöki hivatal igazgatója is búcsút intett. A kalábriai vállalkozókhoz fűződő állítólagos kapcsolatai miatt az ügy kivizsgálásig a kormányhivatalból távozott Mária Trošková állami tanácsos és Viliam Jasaò, a kormányhivatal válságkezelési és biztonsági stábjának vezetője, a Biztonsági Tanács titkára is.

A Smer-SD nem erősítette meg Kaliòák lemondását

Az Irány-Szociáldemokrácia parlamenti frakciójának vezetősége nem erősítette meg a hírt, miszerint Robert Kaliòák belügyminiszter hétfőn lemond hivataláról, tisztségében pedig Denisa Saková államtitkár követi. A párt lépéseiről elsősorban koalíciós partnereit fogja tájékoztatni – nyilatkozta Martin Glváè, a Smer-SD parlamenti frakciójának elnöke, majd hozzátette, személy szerint nem pályázik a belügyminiszteri székre, a választási időszak végéig a parlamentben kíván maradni.

Juraj Blanár, a párt alelnöke megismételte kijelentését, miszerint a Smer-SD keresi a megoldást a Most-Híddal kialakult jelenlegi helyzetre.

A Smer-SD elutasítja a puccskísérletet, amellyel a párt az ellenzéket gyanúsítja. Glváè szerint még Kotlebáék sem beszélnek államcsínyről. Véleménye szerint a pártot rendkívül nyugtalanítják a „Szabadság és Szolidaritás (SaS) veszélyes és antidemokratikus kijelentései”.

A Smer-SD képviselői ismét Andrej Kiska államfőt bírálták. Nincs ínyükre, hogy elsőként az ellenzékkel tárgyal. „Egyértelműen az ellenzék oldalára állt” – jelentette ki Blanár, aki szerint a sorok között egyértelműen kiolvasható, a köztársasági elnök nem a kormány megújítását akarja, hanem egy új kormányt. „Egy új hivatalnokkormányt” – jegyezte meg. A Smer –SD felszólítja a köztársasági elnököt, nyilatkozzon, rákérdezett-e az SaS-nál az államcsíny és a tiltakozó megmozdulások lehetséges következményeire, és arra is, vállalja-e a következményekért a felelősséget. „A köztársasági elnök minden polgár államfője kell, hogy legyen, tiszteletben kell tartania a választások eredményeit” – hangsúlyozta Glváè.

Blanár megismételte, a Smer-SD érdeke a helyzet lecsendesítése, „Bízik benne, hogy ehhez a parlament elnöke által kezdeményezett találkozó is hozzájárul” – tette hozzá.. A köztársasági elnököt arra kérte, keressék a közös megoldást a találkozó alkalmával.

¼uboš Blaha szerint nem szégyen, hogy az Angela Merkel német kancellárral való találkozón Mária Trošková is részt vett, aki a meggyilkolt Ján Kuciak újságíró cikke szerint a calabriai maffiához kötődő személyekkel állt kapcsolatban, ráadásul biztonsági átvilágításon sem esett át. „Szégyent Kiska hoz az országra, aki szét akarja verni az államot” – jelentette ki. Troškovát titkárnőnek, asszisztensnek titulálta. A sajtótájékoztatót követően Glváè kijelentette, Trošková részvétele miatt a német fél nem tiltakozott.

Forrás: WebNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS