HIRDETÉS

Hatékony szervezet – eredményes iskola

2011. április 04., 20:33
ROZSNYÓ. Közel 200 pedagógus részvételével zajlott le az idei 17. országos pedagógus találkozó. Vladislav Laciak, Rozsnyó polgármestere örömét fejezte ki, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok a történelmi bányászvárosban rendezik meg évről évre szakmai seregszemléjüket.

Rozsnyó polgármestere hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el, hogy a városban sohasem voltak és nem is lesznek szlovák-magyar ellentétek, valamint reményét fejezte ki, hogy a következő években is zavartalanul folyhat a szakmai konferencia, amelyhez minden pedagógusnak tartalmas és hasznos szakmai feltöltődést kívánt.

A városvezetés részéről Burdiga Pál alpolgármester a pedagógusról mint személyiségről és példaképről beszélt, még ha a társadalom részéről nem is illeti meg őket a megérdemelt anyagi és erkölcsi megbecsülés.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul az anyanyelvi oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, Szigeti László, az SZMPSZ egykori alelnöke köszönetét fejezte ki, hogy az iskolák és pedagógusok sorsát mindig figyelemmel kísérő Magyar Koalíció Pártjáról a válságos időkben sem feledkeztek meg a találkozó szervezői. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Pék László ünnepi hangvételű beszédében említést tett az oktatásügyben lezaljó negatív jelenségekről is.

A plenáris ülésen Radó Péter oktatáspolitikai elemző kifejtette: Szlovákia és Magyarország PISA-eredményeinek vizsgálata során kiderült,  nincs lényeges eltérés a két ország között,  köztudott azonban, hogy a PISA-felmérések tükrében a legjobban teljesítő diákok Finnországban, Hollandiában és Norvégiában tanulnak.

Eva Jamrichová, a Certifikált Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) munkatársa a szlovákiai PISA-felméréseket vette górcső alá, Setényi János oktatáskutató a törvényi és szakmai elvárások tükrében a holland minta alapján 9 sikertényezőt elemzett.  Barlai Róbertné közoktatási szakértő az iskola szervezeti működését ismertette a hallgatóság előtt.

A szombati nap fénypontja az ünnepi est volt, amelynek keretében gömöri népi játékokkal és táncokkal lépett fel a Kincskereső és a Borostyán néptánccsoport. A hangulatos műsor után került sor a pedagógus díjak átadására. A legrangosabb elismerésként számon tartott Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat László Béla, a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem egykori dékánja kapta. A díjeső utáni ünnepi fogadáson Simon Zsolt mezőgazdasági miniszter arra bíztatta a pedagógusokat, hogy bátran álljanak ki a magyar nyelvű oktatás mellett.

Vasárnap Hanesz Angelika, a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium tanára vezette a plenáris ülést, majd Halász Gábornak, az ELTE tanárának előadása következett a tanuló iskoláról, a XXI. század iskolájáról. Előadását azzal zárta, hogy a szlovákiai magyar iskolák képesek ilyen intelligens,  tanuló oktatási intézménnyé válni. Erre kötődően indította el Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója a pódiumbeszélgetést Várnai Andrásné, a budapesti Deák Diák Általános Iskola igazgatója, Kulik Szilvia, a pelsőci alapiskola igazgatóhelyettese, Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és Gimnázium igazgatója, valamint Szokol Dezső, a Gútai Magyar Tannyelvű Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Magán Középiskola tulajdonosa részvételével.

A kétnapos rendezvény zárszavát Tamás Erzsébet, az SZMPSZ Rozsnyói TV elnöke mondta el. A 17. országos pedagógus találkozó Czabán Samu szobrának megkoszorúzásával ért véget.  Az emlékmű előtt a tavalyi év fő díjazottja, Varga Lajos mondott ünnepi beszédet.

Forrás: Hajtman Béla
0 HOZZÁSZÓLÁS