HIRDETÉS

Határozat nélkül ért véget a rendkívüli parlamenti ülés

hirek.sk 2018. február 09., 18:40
POZSONY. Rendkívüli ülésen tárgyal a szlovák fegyveres erők korszerűsítéséről a parlament. Az ülést az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Család Vagyunk ellenzéki pártok képviselői kezdeményeztek azért, hogy vitázhassanak a hadsereg szerintük megkérdőjelezhető korszerűsítéséről. A tanácskozás végül határozat nélkül ért véget.

A rendkívüli tanácskozás miatt korábban félbeszakított 26. rendes ülés február 13-án, kedden folytatódik majd.

A rendkívüli ülés végeredményeként egy határozatnak kellene születnie, amelyben a parlament komoly aggodalmának ad hangot a szlovák fegyveres erők átláthatatlan és nem rendszerszintű korszerűsítés miatt, s egyúttal a kormányt arra kérné, hogy a parlament legközelebbi ülésére terjessze be a honvédelem 2030-ig való fejlesztésére vonatkozó hosszú távú tervezetét, nagy hangsúlyt helyezve a hadsereg kiépítésére és fejlesztésére. Az ellenzék azt is el akarja érni, hogy a parlament hozzon létre az említett korszerűsítés tervezésével és ellenőrzésével foglalkozó bizottságot, amelyben az összes demokratikus politikai párt frakcióinak képviselői helyet foglalhatnak.

A képviselők egyúttal magyarázatot kérnek Peter Gajdoš védelmi minisztertől, mert véleményük szerint a tárca lépései megkérdőjelezhetők, illetve megalapozott gyanút és aggodalmat váltanak ki.

Az ellenzék szerint a védelmi minisztérium a hadsereg tervezett korszerűsítése terén nem átláthatóan tevékenykedik, s vélhetően megsérti a diszkriminációellenes alapelvet és a közpénzekkel történő bánásmóddal kapcsolatos hatékony gazdálkodás elvét. Nem csak a páncélozott harcjárművek 1,2 milliárd euróért történő átláthatatlan és diszkriminatív megvásárlását tartják problémásnak, hanem a légi technika gyanús és folyamatosan halogatott korszerűsítését is.

„A hadsereg korszerűsítése a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetése alatt nemcsak a közpénzeket veszélyezteti, hanem Szlovákia védelmi képességét és a partnereinkkel szembeni megbízhatóságát is“ – indokolták a rendkívüli ülés összehívását az ellenzéki képviselők.

A fegyveres erők teljes körű korszerűsítésére több milliárd eurót költ az állam. Az említett 8x8-as és 4x4-es harckocsik és csapatszállítók mellett a hadsereg fokozatosan további repülőgépeket, többfunkciós helikoptereket és új szuperszonikus vadászgépeket is kap majd.

Danko: siralmas állapotban van a hadsereg

Siralmas állapotban van a szlovák hadsereg, de történelmi esélyünk nyílik annak újbóli felfegyverzésére – jelentette ki a parlament rendkívüli ülésének vitájában Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke. Hozzáfűzte: bár az oroszokat barátainknak tartja, de a fegyvervásárlás során nem lehetnek partnereink. Annak a híve azonban, hogy Szlovákia jó viszonyban legyen Oroszországgal, akárcsak az Egyesült Államokkal. A harckocsik beszerzése kapcsán Danko hangsúlyozta, hogy még semmit sem vásároltak meg.

Felszólalásában a médiához fordult, amely képviselői véleménye szerint a hadsereg kapcsán nem írnak igazat. Elutasította a lobbistákkal folytatandó tárgyalásokat és azt is, hogy ő irányítaná a vonatkozó tendereket. „Nem foglalkozom ezekkel a dolgokkal” – szögezte le a házelnök. A védelem terén saját bevallás szerint azt szeretné elérni, hogy „katonáinknak ne kelljen szégyenkezniük”. Rámutatott arra az igyekezetre, hogy a hazai fegyvergyártás terén megtartsák a meglevő munkahelyeket. „Ha az újrafegyverkezés során elmulasztjuk az állami kézben levő társaság 100 százalékos részvételének az esélyét, akkor 4000 emberrel több kerül az utcára” – hangsúlyozta.

Danko hozzátette: a szlovák hadsereg eddig nem rendelkezett hosszú távú fegyverkezési tervvel. Nagyra értékelte, hogy Peter Gajdoš védelmi miniszter azt beterjesztette a kormány elé. Azt is elmondta: az SNS tiszteletben tatja a koalíciós szerződést, illetve pártolja Szlovákia NATO-tagságát és pro-atlanti irányultságát, s úgy véli, hogy védekező, nem pedig támadó jellegűnek kell lennie. Nem gondolja azonban azt, hogy Szlovákiának automatikusan vásárolnia kellene valami német dolgot is. Azt a vádat is elutasítja, hogy már valamit vettek volna, illetve költekeztek volna. „Senki semmit sem vásárolt. Ez ügyben tiszta a lelkiismeretem” – fogalmazott a parlament elnöke.

Danko a képviselőket arra szólította fel, hogy e témához tárgyilagosan és szakszerűen viszonyuljanak. Szerinte a szakmai vitához nem elegendőek a Google-kereséseken és a Facebookon terjedő híreken alapuló információk A házelnöke felszólalása  nagy részében a médiát és az ellenzéket bírálta.

Az ellenzék szerint Danko felszólalása sem volt szakmai

Ondrej Dostál, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője Danko figyelmét arra hívta fel, hogy szakmai vitára sarkall, miközben az ő felszólalása egyáltalán nem volt szakmai jellegű. „Az ön felszólalása csupa általános frázisból és üres szólamokból állt, illetve semmiféle érveket nem tartalmazott" – értékelte az elhangzottakat Dostál. Hasonló véleményen volt több ellenzéki kollégája is. „Szakmai szempontból semmit sem cáfolt, miközben személyeskedve támadta az egész ellenzéket, úgy a parlamentit, mint a parlamenten kívülit” – tette hozzá Grendel Gábor, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) képviselője. Dankót az ellenzék amiatt is bírálta, hogy a felszólalása után távozott és meg sem hallgatta a reakciókat.

„Nem azért ment el, mert nem akarta meghallgatni az ön által mondottakat, hanem azért, mert látogatója van” – adta át Danko üzenetét a képviselőknek Bugár Béla házelnök-helyettes, a Most-Híd elnöke.

„Nem futamodtam meg" – hangsúlyozta később Danko.

Gajdoš: törvényszerűen és átláthatóan cselekszünk

Az ellenzék állítsa, miszerint a védelmi minisztérium a hadsereg korszerűsítését a diszkriminációellenesség és a gazdaságosság elveinek betartása ellenében végzi, rágalmazás, a tárca alkalmazottai munkájának lebecsülése, ők csupán az évek óta elhanyagolt fegyveres erők állapotán kívánnak javítani – jelentette ki a parlament rendkívüli ülésén Peter Gajdoš védelmi miniszter, aki szerint az ellenzéket semmi sem állítja meg, ha az ország jó hírnevének ócsárlásáról van szó.

Az ellenzék által említett valamennyi elv szigorúan be van tartva, egyetlen törvény vagy más jogszabály sem lett megsértve – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, ha valakinek ellenkezői információi vannak, azonnal jelentse az illetékes szerveknek.

„Határozottan elhatárolom magam az olyan kijelentésektől, hogy a páncélkocsik vásárlása titokban történik. Önök azt állítják, hogy a páncélosokról a védelmi tárca hivatalnokai sem tudnak. Kikre gondolnak? Azokra, akik a kormány számára készítik elő az anyagokat, vagy akik önöknek hordják a híreket? Õk azok a források, akik az állítólagos katonai vizsgák katasztrofális eredményeiről tájékoztatták önöket, ami Szlovákiában még meg sem kezdődött? – tette fel a kérdés a koalíció képviselőinek viharos tapsa közepette a védelmi miniszter.

Gajdoš hangsúlyozta, a vásárlás összes részlete, beleértve az árajánlatot is, fel van tüntetve a kormány részére készült mellékletben. „Ha valaki tud legalább 10 százalékkal olcsóbb páncélkocsi kínálatról, kérem, jelezze a minisztériumban” – szólította fel a honatyákat, majd megismételte, a finn Patria cégnél megtalálták a harckocsik minősége és az ára közti legelőnyösebb metszetet.

A védelmi tárca vezetőjének nem úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság vagy Finnország támasztana kétségeket, hanem az ellenzék. „Önök azt kiáltozzák, nincs elegendő információjuk, de az ipari napra mindössze egyetlen ellenzéki képviselő fogadta el meghívásunkat” – mutatott rá Gajdoš.

Az ellenzék repülőgépek lecserélését érintő kritikájára mondva hangsúlyozta, Szlovákia nem vásárol orosz technikát. „A védelmi minisztérium ebben a kérdésben is átláthatóan, a törvényekkel összhangban jár el” – ígérte. Az információk célirányos elhallgatását ismételten visszautasította. Mint mondta, a repülőgépek műszaki leírása a harmadik félnek is rendelkezésére áll. Gajdoš egyúttal visszautasította, hogy a védelmi minisztérium visszavonta volna a radarok vásárlására kiírt tendert, mint ahogy az a sajtóban megjelent.

Határozat nélkül ért véget a rendkívüli parlamenti ülés

Határozat nélkül ért véget a parlament pénteki rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék kezdeményezett annak reményében, hogy a törvényhozás egy határozatban ad hangot komoly aggodalmának a fegyveres erők átláthatatlan és nem rendszerszintű korszerűsítés miatt.

A mintegy nyolcórás vita után az ellenzéki javaslatot nem szavazták meg, azt a jelenlévő 111 képviselő közül csak 45 – az SaS, az O¼aNO, a Család Vagyunk és az ¼SNS frakciója – támogatta. A koalíciós pártok nem álltak elő alternatív szövegváltozattal, így a rendkívüli ülés határozat nélkül ért véget.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS