Harmincötezren a SZNF téren

hirek.sk | TASR 2018. április 15., 18:29

Hét hete gyilkolták meg brutálisan Ján Kuciakot a Martina Kušnírovát, és a politikusok ígéretei ellenére sem történtek rendszerszintű változások, elsősorban a belügyi tárcánál, és személyi változások sem következtek be.

A tiltakozás szervezői ezért Tibor Gašpar, rendőrfőnök és Dušan Kováčik, speciális ügyész lemondását követelték, illetve a rendőrségi vezetők és a speciális ügyészek kiválasztásának módját szeretnék megváltoztatni.

A tüntetőknél kiütötte a biztosítékot Pellegrini kormányfő mai indoklása is, amivel megpróbálta védelmébe venni Tibor Gašpar rendőrfőnököt.  A kormányfő szerint –

„ a rendőrfőnök igazi szakember – mindig felkészülve jár a megbeszélésekre.”

Négy órára megérkeztek a „Nem mindegy nekünk” (Nie jen nám to jedno) diákmozgalom tagjai is, akik a Šafárik térről vonultak a tüntetés helyszínére.

Az első beszédeket a szervezők,  Karolína Farská a Juraj Šeliga tartották.  Elmondták, hogy olyan Szlovákiát akarnak,

ahol nem lopnak, és az ügyészség és a rendőrség nem söpri a botrányos eseteket a szőnyeg alá.

Felszólították Drucker belügyminiszter, hogy végre fogja fel:

a jelenlegi rendőrkapitány a bűntények eltussolásának szimbóluma.

Utánuk felszólalt Vladimír Krčméry, a pozsonyi Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális  Főiskola rektora. Kijelentette, hogy inkább üssék ránk a naivitás pecsétjét, mint a maffiózóét. A két meggyilkolt fiatal halálát, olyan áldozatnak nevezte, amely őket a boldogok sorába emelheti.

Képgalériánk:

Marián Leško publicista többek között kiemelte, hogy az elmúlt nyolc hétben a tisztességes újságírók is jobban teljesítenek. František Oravec, gazdálkodó bejelentette, hogy a keleti gazdák traktoros demonstrációt terveznek Pozsonyba.

A tiltakozáson színészek, publicisták, és több más ismert személyiség vett részt.

0 HOZZÁSZÓLÁS