Hamarosan drágul a sertéshús

hirek.sk | TASR 2019. április 16., 14:17

Hamarosan drágul a sertéshús, ebből kifolyólag a sertéshús készítményeké is, jelentette ki Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) elemzője.

Illusztráció Fotó: Pixabay

Rámutatott, hogy a felvásárlási ár emelkedését már jelezték a tenyésztők. Emiatt a húsfeldolgozók 8-10 százalékos áremelkedéssel számolnak már ebben a hónapban. Ezt pár héten belül a fogyasztók is érzékelni fogják. „Úgy becsüljük, átlagosan 5-10 százalékos lehet a bolti áremelkedés” - mondta Sadovská.

Rámutatott, hogy a sertéstenyésztés kényes és bizonytalan vállalkozás az állományt sújtó betegségek, fertőzések miatt. Mindez anyagi kockázattal jár, feltehetően ennek tudható be, hogy az elmúlt évtizedekben visszaesett a sertéstenyésztés.

„Az ezredforduló óta Szlovákiában esett vissza a legnagyobb mértékben a sertéstenyésztés az EU összes tagállama közül. Az ezredfordulón még 1 562 000 sertést tenyészettek Szlovákiában, 2018-ra ez 628 ezerre zsugorodott, ami 60 százalékos csökkenést jelent” - tette hozzá Sadovská. Ilyen nagyságrendű csökkenés volt ezalatt Csehországban, Bulgáriában, Máltán és Szlovéniában is.

Magyarországon az ezredforduló óta 46,2 százalékkal esett vissza a sertésállomány, Lengyelországban 39,5 százalékkal. Ezzel szemben Spanyolországban jelentősen, több mint a harmadával bővült az ágazat az elmúlt két évtizedben:. A második legnagyobb, 6,1 százalékos állománybővítés Dániában ment végbe. Összességében az EU-ban 10 százalékos a visszaesés.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS