2019. március 13., 10:48

Ha a választó több jelöltet is bekarikáz, a szavazata érvénytelen lesz

A Belügyminisztérium a közelgő elnökválasztás kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a szavazólapon csak egy jelöltet lehet bekarikázni. Ha valaki több jelölt sorszámát is bekarikázza, a szavazólap érvénytelen lesz.

önkormányzati választás
Fotó: ma7.sk

Arra is oda kell figyelni, hogy kit karikázunk be. A szavazólapon ugyanis 15 jelölt neve fog szerepelni, vagyis annyi, ahányan eredetileg indultak. Időközben azonban ketten - Robert Mistrík és Menyhárt József – visszaléptek. A szavazóhelyiségekben erre fel fogják hívni a figyelmet, közölte a Belügyminisztérium. Az elnökválasztáson tehát csak 13 jelölt indul.

Ábécé sorrendben a következő jelöltekről van szó: Bugár Béla, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník és Ivan Zuzula.

Az elnökválasztás kétfordulós. A március 30-ra tervezett második körre akkor kerül sor, ha az elsőben egyik jelölt sem szerzi meg a választók érvényes szavazatainak több mint felét. Az elnökválasztáson több mint 4,45 millióan vehetnek részt. A határon túlról nem lehet szavazni, ezért a külföldön élő szlovákoknak Szlovákiába kell jönniük, ha szavazni akarnak.

Ahhoz, hogy egy Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező választópolgár voksolhasson, érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie, melyet akkor is fel kell mutatnia, ha választási igazolvány segítségével fog szavazni az állandó lakhelyén kívül. Amennyiben a választó külföldön él, de Szlovákiába jön választani, magával kell hoznia az úti okmányt és egy nyilatkozatot arról, hogy külföldön van az állandó lakhelye.

Megosztás
Címkék