Ha a Most-Hídnak nem tetszik ez a koalíció, tegyen úgy, ahogy érez

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 08., 20:00

Andrej Dankót, az SNS elnökét zavarják azok a kijelentések, melyek szerint a Most-Híd kiléphet a koalícióból.

Katarína Cséfalvayová Fotó: TASR
„Ha a Most-Hídnak nem tetszik ez a kormánykoalíció, akkor ne üzengessen a sajtón keresztül, hanem cselekedjen úgy, ahogy azt politikailag érzi” – közölte Danko.

A nemzetiek vezetője ezt a parlament külügyi bizottsága körüli szerdai felindulások kapcsán jelentette ki. Danko elmondta, hogy teljesen egyetért Jaroslav Paškának, az SNS első alelnökének az álláspontjával, mely szerint Katarína Cséfalvayová, a Most-Híd jelöltje megsértette a koalíciós szerződést. Hozzátette: sokkhatásként érte, hogy Bugár Béla pártelnök az ellenkezőjét gondolja.

Andrej Danko Fotó: TASR

„A koalíció a kompromisszumokról és a szabályok betartásáról szól. Megszoktam, hogy Kresák úr és Žitňanská asszony (mindkettő Most-Híd) azt csinálnak a koalícióban, amit akarnak. Ugyanakkor elutasítom, hogy az SNS minden megállapodást betartson, Cséfalvayová asszony pedig csinálja a maga PR-ját” – jelentette ki Danko.

A parlament külügyi bizottsága szerdán elfogadott egy állásfoglalást, amelyben elutasítják a Krím annektálásának és megszállásának a legitimálását azáltal, hogy szlovák köztisztviselők látogatnak oda. A bizottság tagjai arra reagáltak, hogy Peter Marček független képviselő nemrég a félszigetre utazott. A szavazás során egy jelenlévő tartózkodott a szavazástól, a többiek támogatták a javaslatot. Az SNS és a Smer-SD képviselői nem jelentek meg a bizottsági ülésen. A nemzetiek szerint a határozat elfogadásával Cséfalvayová megsértette a koalíciós partnerek együttműködési szabályait. Ez a lépés szerintük kizárja, hogy Cséfalvayová továbbra is a funkciójában maradhasson.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke azt állítja, hogy nem szegték meg a koalíciós szerződést.

Képgalériánk:
Bugár Béla Fotó: TASR

„Nem szeghettük meg a koalíciós szerződést, mert abban az áll, hogy a koalíciós szerződés megszegése az, amikor az egyik koalíciós partner nem ért egyet egy javaslattal, és azt a másik koalíciós partner az ellenzék segítségével szavazza meg. Ebben az esetben a Most-Hídon kívül a kormánykoalíció egyetlen tagja sem volt jelen, s így nem szeghettük meg a szerződést, hiszen senki sem mondta, hogy problémája van a határozattal” – közölte a pártelnök a szlovák sajtóirodával. A Smer-SD arra szólította fel a koalíciós partnereit, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek feszültséget kelthetnek közöttük.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS