Ha a brexit gondot okoz, a szlovák polgárokat hazavárják

hirek.sk | MTI 2019. január 25., 09:02

A brexit sok szlováknak problémát okozhat, ezért szívesen látjuk őket itthon, jelentette ki csütörtökön Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes Londonban, a Work in Slovakia – Good Idea! (Dolgozz Szlovákiában – Jó ötlet!) című rendezvényen. Ez utóbbi célközönségét az informatikai technológia és a megosztott szolgáltatások területén dolgozó szakemberek teszik ki.

Fotó: TASR
Nehéz megjósolni a brexit következményeit, mivel a helyzet napról napra változik. A brexit főleg azoknak a szlovákoknak okozhat gondokat, akik nem rendelkeznek garantált állandó lakhellyel az Egyesült Királyságban, tehát nem élnek itt öt évnél régebben. Nekünk itthon akkora szükségünk van az ilyen dolgos, jó nyelvtudással rendelkező emberekre, mint a sóra

– jegyezte meg Raši, hozzátéve: Szlovákiában hiány van az informatikai szakemberekből. A rendezvény éppen őket akarja megszólítani, és visszacsábítani Szlovákiába. Raši szerint ennek az ágazatnak a hazai munkáltatói olyan fizetéseket és egyéb juttatásokat tudnak felkínálni, amelyek miatt a külföldön élőknek megérné hazatérni.

A miniszterelnök-helyettes szerint jelenleg mintegy tízezer, az informatikai technológia és a megosztott szolgáltatások területén dolgozó szakember hiányzik a szlovák gazdaságból, 2020-ban pedig ez a szám akár húszezerre is emelkedhet.

A rendezvényen a Szlovákiában működő informatikai, telekommunikációs és megosztott szolgáltatásokkal foglalkozó, nemzetközi vállalatok hét vezetőségi tagja is részt vett, akik bemutatták a cégeiket a külföldön dolgozó szlovákoknak, és egyben felkínáltak több tucatnyi munkahelyet.

Raši több okot is felsorolt, amiért érdemes hazatérni, és itthon munkát vállalni. Utalt rá, hogy bár a brit szigeteken magasabbak a bérek, de összehasonlíthatatlanul magasabbak a megélhetési költségek is. A külföldön élő szlovákok ráadásul gyakran nem a végzettségüknek megfelelő pozícióban dolgoznak, és egyáltalán nem számít rendkívülinek, hogy a diplomások segédmunkásként helyezkednek el.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy a hazatérésre leginkább a család és a barátok motiválnak, akiket a külföldi munka miatt nélkülözni kell. Otthon csak egy van

– zárta a miniszterelnök-helyettes.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS