Gyomor-pacemaker segítheti a fogyást

2011. március 03., 11:46
LONDON. Az európai uniós országokban mindenütt elérhető februári nagy-britanniai engedélyezése óta gyomor-pacemaker segítheti a fogyni vágyókat. Eddig két klinikai próba keretében 65 páciensnek ültették be a készüléket.
LONDON. A sebészi úton a gyomorba beültethető eszköz egy stimulátorból és egy érzékelőből áll. A stimulátor elektromos impulzusokat küld, melyekkel becsapható a gyomor és az agy, azt jelzi, hogy teli van már a gyomor, és ettől elvileg elmúlik az éhségérzet.
    A klinikai próba résztvevőinek mintegy felénél volt bent az eszköz legalább egy évig, legtöbben testsúlyuk 20 százalékát vesztették el a beültetés óta.
    Az étvágyat részben a gyomor környékén lévő idegekből az agyhoz küldött jelek kontrollálják, a gyomor-pacemaker ebbe a rendszerbe avatkozik bele, amikor más kis mennyiségű étel elfogyasztása után teltséget jelez.
    Egyes szakértők azonban úgy vélik, a pacemaker nem a túlevést kiváltó alapvető okot célozza meg az embereknél, így nem is lehet hatékony.   "Sok elhízott páciens azért eszik, mert nyomott hangulatban van, nem tud aludni éjjel vagy nincs senki, akivel szexuális életet élhetne. Bármit helyeznek hát el a gyomrukban, túlehetik az eszközt, mert más dolgok késztetik őket evésre" – hangoztatja Stephan Rossner, a Karolinska Egyetemi Kórház professzora.
Forrás: MTI/AP
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS