Gyakoribb ellenőrzéseket tervez az iskolai büfékben a szaktárca

hirek.sk 2017. január 08., 15:51
POZSONY. Az egészségtelen nyalánkságok és az édes üdítőitalok reklámjai az iskolákban és az iskolai klubokban is „támadást intéznek“ a gyerekek ellen – állapította meg a Közegészségügyi Hivatal vizsgálata. Erre reagálva az oktatásügyi tárca jelezte, további ellenőrzéseket tervez, s egyúttal rámutatott, csaknem minden 7. szlovákiai 11-15 éves tanuló túlsúlyos vagy elhízott.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) munkatársai az általuk ellenőrzött 863 iskola és klub közel 19 százalékában bukkantak hiányosságokra. Elsősorban röplapokról, faliújságokról és olyan reklámtárgyakról volt szó, amelyek a sok cukrot, sót és zsírt tartalmazó élelmiszereket propagálták. A vonatkozó reklámokkal nemcsak a folyosókon és a pihenőövezetekben, hanem a taneszközökön, füzeteken és más iskolai felszereléseken is találkoztak – közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Egyelőre nem szabtak ki bírságot

Nem szabott ki pénzbírságokat a Közegészségügyi Hivatal az iskoláknak. A törvény ugyanis nem tiltja az egészségre káros élelmiszerek népszerűsítését, csak a koffeint és alkoholt tartalmazó italok, valamint a dohánytermékek reklámját korlátozza.

„A közegészségügy területén jelenleg nem létezik olyan előírás, amely megtiltaná az ilyen termékek iskolai reklámozását. Többé-kevésbé önkéntes tevékenységről van szó, amely célja a gyermeknépesség túlsúlyossága terjedésének korlátozása“ – magyarázta a hivatal szóvivője, Martina Merková. Azt is megjegyezte: a hivatal tudatosítja a gyerekek érzékenységét és reklám általi könnyű befolyásolhatóságát. „A gyerekek a kínálatból éppen az egészségtelen élelmiszerféléket és italokat választják majd ki“ – tette hozzá Merková.

Az egészségügyi és az oktatási minisztérium egy, a gyermekek túlsúlyosságát megelőzni hivatott európai akcióterv keretében adtak utasítást a felmérés elvégzésére. Mindkét tárca igyekszik propagálni a gyümölcsfélék és tejtermékek iskolai eladását és fogyasztását.

Az oktatási tárca tavalyelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki felelős a saját helyiségeiben elhelyezett reklámokért. „A pedagógiai-szervezési utasításokban az igazgatókat arra figyelmeztetik, hogy az egészségtelen élelmiszerek reklámjait távolítsák el az iskolai közegből“ – tette hozzá a minisztérium sajtóosztálya.

Az iskolák negyede nem tartja be az előírásokat

Mivel az iskolák 19 százaléka nem tartotta be ezt az utasítást, a minisztérium további ellenőrzéseket tervez. Emellett egy olyan terepszemlét is tart majd, amely az iskolai étkezdék és büfék számára szükséges élelmiszerek beszerzésére, illetve minőségére összpontosít. Ennek kapcsán együtt akar működni a regionális közegészségügyi hivatalokkal.

Alena Petáková, egy pozsonyi alapiskola igazgatója arról beszélt, hogy a legtöbb hiányosság, szabálysértés főként azokban a középiskolákban fordul elő, amelyek az iskolai éttermek helyett csak büfékkel rendelkeznek. A középiskolák vezetősége azonban azt állítja, hogy korlátozottak az efféle reklám minimalizálását célzó lehetőségeik. Esetleg ha az iskola büfét bérlők szabálysértést követnek el, akkor felbonthatják a bérleti szerződésüket.

A szakemberek is megerősítették, hogy a reklámok jelentős mértékben hatnak a fiatalokra. „Minél fiatalabb egy gyermek, annál jobban befolyásolható“ – figyelmeztetett Eva Gajdošová pszichológus. Hatnak rájuk a különféle színek és esetleges hangeffektusok is. Továbbá szívesen kipróbálják azokat a termékeket, amelyeket a kortársaik, barátaik dicsérnek.

Az állam már régóta próbálja befolyásolni az iskola büfék választékát.  Az egészségügyi tárca két évvel ezelőtt tette közzé annak a rendeletnek a javaslatát, amely alapján a büfékben és az automaták útján nem árusíthatnának cukorkát, fagylaltot, továbbá kakaóból és csokiból készült termékeket, valamint hamburgereket és más túlsózott élelmiszerféléket. A javaslatot nem hagyták jóvá, azt több szakmai és munkáltatói egyesülettel közösen az élelmiszeripari kamara is ellenezte. Jelenleg az iskolákban csak a dohányáru, az alkohol- és koffeintartalmú italok árusítására vonatkozik tilalom.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS