Gróh Ilona, a Ringató-módszer kidolgozója továbbképzést tart Komáromban

hirek.sk 2017. augusztus 16., 14:16
KOMÁROM. Énekes óvoda címmel, Gróh Ilona, Nemzetközi Forrai Katalin-díjas zenepedagógus vezetésével módszertani tanfolyam kezdődött hétfőn a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában. A Cseperedő-program keretében megvalósuló, Ringató-foglalkozásvezetők részvételével zajló ötnapos továbbképzésről annak főszervezője, Berky Angelika peredi óvónő, a Cseperedő-program koordinátora, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége égisze alatt működő Országos Óvodapedagógiai Társulás elnöke nyilatkozott portálunknak.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap által anyagilag támogatott Cseperedő-program 2015 májusában indult útjára a Felvidéken, s a hazai magyar óvodákba való beiratkozást hivatott segíteni.

A programnak két pillére van. "Az egyik az ún. baba-mama-foglalkozások biztosítása, tehát egy baba-mama-klubhálózatot igyekszünk kialakítani. Lényege, hogy a jelenlegi társadalmi helyzetben elszigetelt kismamáknak egy állandó helyet biztosítsunk, amelyet rendszeresen felkereshetnek a kisgyermekeikkel, illetve ezeket a találkozásokat érdekes tartalommal próbáljuk megtölteni. Kezdetben 10 helyszínen indult be a programunk, 2016-ban már 20 helyen tudtunk ilyen klubokat működtetni, s úgy tűnik, hogy idén már 30-ra bővül a létszámuk. A fő pillérnek számító ún. Ringató-foglalkozásokon az anyukák 0-3 éves csemetéikkel vehetnek részt. A másik pillért jelentő Szülők iskolájában pedig lehetőségük nyílik elbeszélgetni különféle szakemberekkel, tanácsokat kapnak és bevált módszerekkel ismerkedhetnek meg“ – mondta el a Hírek.sk-nak Berky Angelika.

Valójában a Cseperedő-programon belül a Ringató-foglalkozásokat vezetők, többnyire pedagógusok az említett baba-mama-klubok háziasszonyai. Közülük e héten tizenheten Komáromban gyarapítják ismereteiket annak érdekében, hogy a program folytatása a baba-mama-klubokban és az óvodákban is biztosított legyen. A klubok többnyire közösségi házakban és könyvtárakban, ám a helyi igényeknek megfelelően további helyszíneken is működnek.

„Akadnak települések, ahol az anyukák délelőtti foglalkozásokat is igényelnek, míg másutt inkább délutánonként szívesebben találkoznak egymással. Az említett magyarországi támogatás a teljes Cseperedő-program, így annak részeként a Ringató-foglalkozások megvalósulását is biztosítja. Elméletileg a kapott támogatásból a programok biztosításán túl akár helyiségeket is lehetne bérelni a klubok számára. Jelenleg azonban a kolléganőkkel együtt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mivel több városi és helyi önkormányzat támogatását is élvezzük, ezért a helybérléssel nincs gondunk. Mindenki tudatosítja a kezdeményezés hasznos mivoltát. Például foglalkozásainknak az egyik könyvtárban olyan hozadéka is volt, hogy odaszoktatta a családokat, s ezáltal nőtt az olvasók száma, tehát ezáltal valamit minden érintett fél nyert“ -- magyarázta az óvodapedagógusok társulásának elnöke. 

Berky Angelika azt is jelezte, hogy e téren különféle fejlesztéseket terveznek, mindaz azonban főként az anyagiak függvénye.

„A Ringató-foglalkozásokon kívül társszervezőkkel másféle foglalkozásokat, egyebek mellett baba-mama-tornát és - jógát, illetve babamasszázst is biztosítunk majd a baba-mama-klubokban. Mindezek szervezése már folyamatban van. Fejlesztő eszközökkel, játékokkal is támogatni akarjuk a klubokat, hogy amíg az anyukák egymással és a szakemberekkel beszélgetnek, a kicsik is hasznosan és élvezetesen tölthessék az idejüket. Jelenleg újabb foglalkozásvezetőket nem képzünk, ahelyett célunk a már tevékenykedő 23 felvidéki „ringatós“ szakmai fejlesztése és munkája hatékonyságának a növelése. Valójában ők közösségkovácsoló feladatot is végeznek – rendszeres találkozások, műsorok biztosításával összefogják a helyi családokat. Ha 2018-ban is részesülhetünk a magyarországi támogatóink anyagi segítségében, akkor újabb baba-mama-klubvezető-képzésre is sort kerítünk“ – ismertette további terveiket.

Portálunk arra is kíváncsi volt, hogy az augusztus 14-19. között zajló Énekes óvoda-tanfolyam résztvevői mi mindent tanulhatnak Gróh Ilona, Nemzetközi Forrai Katalin-díjas zenepedagógustól.

„Ez a nagyon intenzív, azaz reggeltől estig tartó egyhetes kurzus a 3 évesnél idősebb gyermekek énekes-zenei nevelésére irányul. Egyészt megtudhatjuk, hogy az óvodások körében a lehető leghatékonyabban miként valósítható meg a zenei nevelés, másrészt azt is, hogy az édesanyák jelenlétében az hogyan lehetséges. Ez esetben tulajdonképpen a 3 évnél fiatalabb gyerekeknek szánt Ringató-foglalkozások folytatásáról van szó. A tartalmas továbbképzésen kiegészítő programokra nincs időnk, hiszen még vacsora után is hasznos módszertani megbeszéléseket tartunk. Gróh Ilona, a Ringató-program alapítója hasznos munkát végez, Magyarországon és az anyaország határain túl is folyamatosan tart ismeretgyarapítást-fejlesztést célzó továbbképzéseket. Örvendetes, hogy most öt napon át a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában velünk foglalkozik, s a jövőben mindnyájan igyekszünk majd kamatoztatni a tőle megszerzett tudást“ – mondta végül Berky Angelika, az Országos Óvodapedagógiai Társulás elnöke.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS