Grendel: Új törvényekkel nem lehet megszerezni az emberek bizalmát

hirek.sk | TASR 2018. október 17., 14:56

Az emberek igazságba vetett hitét nem új törvényekkel, hanem csakis tettekkel lehet visszahozni – mondta Grendel Gábor képviselő a parlament 35. ülésszakaszának második napján a Denisa Saková belügyminisztertől származó törvényjavaslat kapcsán, amely a rendőrfőkapitány-választás új szabályaira vonatkozik.

Fotó: TASR

„A Smer számára létfontosságú feladat, hogy megakadályozza a jövőbeli belügyminiszter beleszólását a rendőrfőkapitány-választásba" – mondta Grendel, aki nem gondolja, hogy a törvény elfogadásával bármi is változni fog. „A kormány úgy tesz majd, mintha nagyon fontos változásokat vezetne be, és mentesítené a rendőrséget a politikától. Ez azonban nem igaz" – tette hozzá.

A belügyminiszter javaslata megváltoztatná a rendőrfőkapitány-választás körülményeit. Az eredeti javaslat, melyet Denisa Saková belügyminiszter terjesztett a kormány elé, még a rendőrfőkapitány hétéves megbízatási idejével számolt. Emiatt a javaslatot akkor nem fogadták el, a döntést elhalasztották. Az új verzióban már csak négy év szerepel, illetve belefoglalták az ismételt kinevezés lehetőségét is.

Az új szabályok értelmében az országos rendőrfőkapitányt továbbra is a belügyminiszter fogja kinevezni. Figyelembe kell vennie ugyanakkor a pozícióra kiírt álláspályázat eredményét, valamint a parlament védelmi bizottságának ajánlását is. A törvénymódosítás értelmében létrehozzák a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt.

A belügyi tárca állásfoglalása szerint a javaslat megerősíti a belügyminisztériumi felügyelőség függetlenségét, valamint szigorítja az országos rendőrfőkapitány és a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt vezető igazgató kinevezésének feltételeit.

0 HOZZÁSZÓLÁS