HIRDETÉS

Grendel: szolgálati nyugdíjukat kénytelenek visszafizetni a volt tűzoltók

hirek.sk 2018. február 03., 18:45
POZSONY. Egyes volt tűzoltók kénytelenek visszafizetni szolgálati nyugdíjukat a belügyminisztériumnak abból az időből, amikor azt az öregségi nyugdíjukkal egyidejűleg folyósították nekik. Az így keletkezett összeg nagyjából 30 ezer euróra rúg – hívta rá fel a figyelmet Grendel Gábor, az Új Többség (NOVA) elnöke, rámutatva az egykori nyugdíjas tűzoltó Pavol Žatko esetére, akinek a belügyi tárca lépései következtében, 42 évnyi munkát követőn is jelenleg csak 172 eurós öregségi nyugdíjat folyósítanak.

Pavol Žatko nyugalmazott rendőrnek és tűzoltónak így 28 500 eurót kellene visszafizetnie a minisztériumnak. Grendel Gábor, az Új Többség (NOVA) elnöke azt szeretné tudni, vajon a nyugdíjas férfi miből fizesse ki mindezt, illetve arra is kíváncsi lenne, hogy a Szociális Biztosító (SP) megtéríti-e majd neki az összeget. Grendel a kialakult helyzet mihamarabbi orvoslását követeli Robert Kaliòák belügyminisztertől.

„A belügyminisztériumnak rendőrként és tűzoltóként 26 évet dolgozott le, míg a tárca kötelékén kívül további 16 esztendőt. Ez együttesen 42 munkával eltöltött év, amely során tisztességgel befizette az adót és a járulékokat. Huszonhat évnyi belügyi szolgálatot követően 500 eurónyi szolgálati nyugdíjat ítéltek meg neki, majd a belügyi szerveken kívül elvégzett 16 évnyi szolgálatért 172 eurót, ami együttesen 672 eurót tesz ki“ – összegezte sajtótájékoztatóján Grendel.

Žatko 2008 júliusától részesült szolgálati nyugdíjban, amihez 2013 áprilisától 172 eurós öregségi nyugdíj párosult, amelyet a Szociális Biztosító folyósított neki. 2018. januárjában a belügyi tárca megfosztotta őt szolgálati nyugdíjától, így csak az öregségi nyugdíjára támaszkodhat. Grendel rámutatott a szaktárca által Žatkónak küldött állásfoglalásban foglaltakra, amely szerint a nyugdíjas férfi 28 500 eurót köteles visszafizetni a minisztériumnak, vagyis a Robert Kaliòák vezette tárca 2013 áprilisáig, azaz az öregségi nyugdíja folyósításának kezdetéig visszamenőleg, visszaköveteli tőle a neki 2017 decemberéig folyósított szolgálati nyugdíjat.

„A belügyminisztérium szerint tehát Žatko úr 2013 áprilisától szolgálati nyugdíjára nem jogosult, kizárólag az öregségire“ – mondta Grendel. Szerinte ez akkor lenne rendben, ha a Szociális Biztosító ennek következtében a neki és hasonló cipőben járóknak az általuk ledolgozott minden egyes év után ítélne oda öregségi nyugdíjat, nem csupán azon évek után, amelyeket a belügyi tárca kötelékén kívül dolgoztak le. „Vagyis, ha Žatko úr 672 és nem az említett 172 eurót kapná a Szociális Biztosítótól“ – tette világossá Grendel. Az ehhez hasonló helyzetbe került nyugalmazott tűzoltók aláírásgyűjtő akcióba kezdtek. Egyelőre mintegy 300 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS