HIRDETÉS

Grendel: az SIS mindent megtett, hogy az újságíró-gyilkosság ne történjen meg

hirek.sk 2018. március 07., 09:50
A szlovák titkosszolgálat (SIS) mindent elkövetett annak érdekében, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ne történhessen meg – jelentette ki kedden Grendel Gábor (O¼aNO), a SIS tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elnöke. Anton Šafárik, a SIS vezetője kifejezte meggyőződését, hogy a titkosszolgálat teljesítette a kötelességét, és nem vallott kudarcot.


A bizottsági ülésen a képviselőket tájékoztatták arról, hogy a SIS folyamatosan nyomon követi a külföldi bűnbandák szlovákiai tevékenységét, és információkkal látja el a bűnüldöző, illetve állami szerveket. Grendel konkrétumokat nem árult el. Azt nem tudta megmondani, hogy az illetékes szervek mindent elkövettek-e azért, hogy a kettős gyilkosságra ne kerülhessen sor.

Az SIS főnöke megerősítette, hogy figyelték a Vadala-családot is, akiket az újságíró meggyilkolásával összefüggésben emlegetnek.

Grendel arról is tájékoztatott, hogy az SIS részt vett Viliam Jasaò, a kormányhivatal kríziskezelő és állambiztonsági részlegének eddigi elnöke átvilágításában. Jasaò a meggyilkolt újságíró szerint kapcsolatban állt az olasz maffiával. „A titkosszolgálat állást foglalt a megbízhatóságával kapcsolatban” – tette hozzá a bizottság elnöke.

Mária Troškovát - aki eddig állami főtanácsnokként tevékenykedett a kormányhivatalban, és szintén lehetnek összeköttetései a maffiával- nem világították át, ebben az esetben ugyanis nem kértek titkosszolgálati állásfoglalást. Jasaò és Trošková a kettős gyilkosság ügyében indított nyomozás lezárulásáig ideiglenesen távozott a kormányhivataltól.

A bizottság Grendel állítása szerint továbbra is foglalkozik az üggyel.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS