Gázár-visszatérítés – Fico adta postára az első csekkeket

hirek.sk 2016. január 27., 17:35
POZSONY. A gázár-visszatérítés összesen 48 millió eurójába kerül az államnak, ebből megközelítőleg egymillió euró a postaköltség – közölte Robert Fico miniszterelnök, aki ma Vazil Hudák gazdasági miniszter társaságában személyesen adta postára a gázár-visszatérítéséről szóló első értesítőket a pozsonyi főpostán.

„Ami az energiaárakat illeti, továbbra is azt a politikát folytatjuk – már ami az általam képviselt pártot illeti –, amit eddig, tehát a fogyasztói energiaárak további folyamatos csökkentését szorgalmazzuk. Az elkövetkező időszakban vagy a már elkezdett úton, vagy az energiaszegénység koncepciója mentén haladunk, ami talán találóbb lenne, mert pontosabban kiválaszthatnánk azokat a háztartásokat, melyek kapnának hasonló támogatást, illetve kizárhatnánk azokat, amelyekről azt gondoljuk, nem érdemlik meg“ – válaszolt a kormányfő a kérdésre, hogy jövőre is tervezik-e a gázár-visszatérítés kifizetését. A nemzetközi szakirodalom energiaszegénynek nevezi azokat a háztartásokat, amelyek nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat, illetve ha ez jövedelmük egy meghatározott részénél többe kerül.

A támogatások kifizetésének megkezdéséről a miniszterelnök már a múlt héten tájékoztatott. A 10 - 165 euró közötti összegről szóló postai utalványt kézbesítik a háztartásoknak, s azt a postákon lehet majd beváltani.

Robert Fico szerint a háztartási gáz ára – a visszatérítéssel együtt – 2016-ban kétszámjegyű számmal, pontosabban 14,5 százalékkal csökken. A visszatérítés megközelítőleg 1,4 millió háztartást érint. „Olyan előfizetőkről van szó, akik valamely szlovákiai energiaszolgáltató ügyfelei, tehát nemcsak a Szlovák Gázművekről (SPP) beszélünk, de az alternatív gázszolgáltatókról is. Ugyanakkor a visszatérítés csak olyan fogyasztók esetében érvényes, akik 2015. november 1-ig bezárólag gázszolgáltatóikkal kötött érvényes szerződéssel rendelkeznek” – magyarázta a kormányfő.

A miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy a gázár-visszatérítés a D1 díjszabási kategóriába tartozó háztartások (amelyek csak főzésre használják a gázt) közül megközelítőleg 680 ezret érint. A D2-es tarifa (a gázt vízmelegítésre használják) esetében körülbelül 350 ezer, a D3 tarifa (főzés és fűtés) esetében pedig 380 ezer háztartás kap támogatást. Az állam a gazdasági minisztérium közreműködésével megközelítőleg 47 millió eurót fordít a visszatérítések kifizetésére.

Vazil Hudák gazdasági miniszter közölte, az értesítőt és a postai utalványt tartalmazó leveleket betűrend szerinti sorrendben postázzák, kézbesítésük valószínűleg néhány napot vesz majd igénybe. A visszatérítés összege 60 napig vehető át a postahivatalokban. A tárcavezető szerint a visszatérítés nemcsak a jól teljesítő szlovák gazdaságnak, de a Szlovák Gázművek jó gazdálkodásának is köszönhető.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS